Eşler, çeşitli nedenlerle yürüttükleri evliliklerini sonlandırma kararı alabilmektedir. Ancak bu boşanma kararı çoğu zaman her iki tarafın da anlaştığı bir şekilde alınmayabilmektedir. Boşanma davası açtım eşim evden gitmiyor tarzında sorunlarla sıkça karşı karşıya kalınabilirken, kişiler böyle bir durumda ne yapmaları gerektiği hususunda bilgi sahibi olmaya çalışmaktadır.
Öncelikle boşanma davası açan ve boşanmak isteyen tarafın bu süreçte ayrılmak üzere olduğu eşiyle aynı evde kalmaya devam etmek istememesi son derece normal bir durum olurken, özellikle boşanan tarafın evin mülkiyetine sahip olması ve eşinin evde kalmasını istememesi durumunda uzaklaştırma talep ederek bu süreçte karşı tarafın evden gitmesini sağlayabilmektedir.
Bunun yanı sıra eşe karşı bu süreçte tahliye davası açılabilmekte ve evden gitmekte direnen tarafın elatmanın önlenmesi davası ile evden tahliye edilmesi mahkeme kararıyla alınabilmektedir. Boşanma davası devam ederken eşin evden tahliyesi için tarafların bu boşanma sürecinde evde kalacak olan kişinin kim olacağına karar verip anlaşamaması durumunda, evde kalacak olan tarafın seçimi için mahkeme devreye girmektedir.
Mahkeme tarafından verilen karar ile hem boşanma süreci devam ederken hem de boşanma gerçekleştikten sonra bulundukları evde kalmaya devam edecek olan taraf belirlenmektedir. Kişiler, bu kararın kendileri adına olumsuz olması durumunda itiraz hakkını da geçerli kanıtlarla kullanabilmektedir.
Bursa boşanma avukatı Cihad Günel
Boşanma Sürecinde Evde Kim Kalır?
İçindekiler
Boşanma sürecinde evde kim kalır? Sorusu, özellikle boşanmayı düşünen veya hali hazırda boşanma aşamasında olan kişiler tarafından oldukça merak edilen ve araştırılan bir sorudur. Bu soruya yanıt olarak; Boşanma süreci devam ederken evde kalacak olan kişinin kim olacağı, davanın görüldüğü mahkemece karara bağlanmakta, ancak tarafların bu süreçte kendi aralarında anlaşmaları halinde bu kararı mahkemenin vermesine gerek olmamaktadır.
Boşanma sürecinde evde kalmaya devam edecek olan kişinin belirlenmesinde özellikle evin kiralık olması veya taraflardan birinin tapulu evi olması durumu göz önünde bulundurularak nihai karar mahkemece verilmektedir. Ancak bu hususta özellikle normal, çekişmeli ve anlaşmalı olmak üzere çeşitli farklılıklar bulunmaktadır. Bunlar ise şöyledir;
- Normal gerekçeli boşanma davalarında evde kalmaya devam edecek olan kişinin belirlenmesinde tapu sahibi olan veya kira sözleşmesi üzerine olan taraf tarafların da anlaşması halinde bu evde kalmaya devam etmektedir.
- Uyuşmazlık olması ve tarafların evde kalmaya devam edecek kişi hususunda uzlaşamaması durumunda bu kişiyi mahkemede hâkimin vereceği karar belirlemektedir.
- Çekişmeli boşanma davalarında şiddet, zina gibi sebeplerle davayı açan tarafın bu sebepleri ispatlarıyla kanıtlaması halinde mahkeme direkt olarak mağdur olan tarafın yani davacının kiralık evde kalmaya devam etmesi gerektiği kararını vermektedir.
Çekişmeli Boşanmada Evin Tahliyesi
Çiftlerin evliliklerinde bir tarafın şiddet, aldatma gibi davranışları göstermesi halinde, mağdur olan taraf çekişmeli boşanma davası açmaktadır. Çekişmeli boşanmada evin tahliyesi hususunda, özellikle kiralık bir evde yaşayan çiftlerden mağdur olan ve davacı tarafın evliliğinde şiddet görmesi halinde bu tarafın korunması adına kesin ve net bir şekilde mahkeme tarafından davacı tarafın evde kalmaya devam etmesine karar verilmektedir.
Çiftlerden mağdur eden tarafın kendi tapulu evi olması halinde bu onun mutlaka bu evde kalmaya devam edeceği anlamına gelmemekte, anlaşma ile de mağdur taraf bu eve sahip olabilirken, uyuşmazlık durumunda mahkeme tarafından da mağdur olan tarafın bu eve sahip olabilmesi sağlanabilmektedir.
Boşandıktan Sonra Aile Konutunun Tahliyesi
Evliliklerini çeşitli nedenlerle sonlandıran ama yine de taraflardan birinin eskiden yaşadıkları evi terk etmemesi ve verilen karara uymaması durumunda eşim evden çıkmıyor diyerek tahliye kararı alınarak boşanılan ve evde hakkı olmasa dahi evde barınmaya devam etmeye çalışan taraf evden tahliye edilmektedir.
Boşanma sonrası evde oturma hakkı için anlaşmalı veya mahkemece alınan karaya uyulmaması ve hukuken mülkiyetine sahip olduğu evde karşı tarafın kalmaya devam etmeye çalışması durumunda eski eşin bu evden ayrılmaması “fuzuli işgal” olarak nitelendirilmektedir.
Kişiler, böyle bir durumla karşı karşıya kalmaları durumunda avukatları aracılığıyla boşandıktan sonra aile konutunun tahliyesi adına dava açarak gerekli prosedürleri başlatabilmektedir. Mahkeme tarafından bu hususta fuzuli işgal nedeniyle kişinin tahliyesine karar verilmekte ve bu sayede hukuk yoluyla evde kalmaya devam eden taraf evden tahliye edilmektedir.