Boşanma davası nasıl açılır? Sorusu kapsamında özellikle kişilerin boşanma davası açabilmeleri için Türk medeni kanunun içerisinde yer alan boşanma sebeplerinden en az birine dayanak olarak göstermesi gerekmektedir. Bu kapsamda boşanma davası açılması halinde eşler arasındaki evlilik hali mahkeme kararıyla sonlandırılması olup dava anlaşmalı olarak açılması halinde bu süreç kısa çekişmeli olarak açılması halinde ise bu süreç oldukça uzun sürmektedir.
Bursa boşanma avukatı Cihad Günel
Kişilerin özel sebeplerle boşanma veya genel sebeplerle boşanma gibi nedenlere bağlı olarak boşanma davası açması her 2 taraf için de mümkündür. Özellikle genel boşanma sebepleri içerisinde yer alan evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni mahkemelerin daha kısa sürede sonuçlanmasına olanak sağlamaktadır.
Özellikle dava türleri içerisinde en yaygın olarak görülen dava türü boşanma davası olarak bilinmektedir. Erkek veya kadın evliliğine devam etmediği durumlarda karşı tarafa boşanma davası açabilmektedir. aynı zamanda hem erkeğin hem de kadının anlaşma olarak birbirlerine karşı boşanma davası açması da mümkündür.
Kişilerin anlaşmalı boşanma davası açabilmesi için mutlaka evlilik tarihi üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekmektedir. Bu kapsamda anlaşmalı boşanma dilekçesi ve boşanma protokolü hazırlayan taraflar anlaşmalı olarak boşanan bilirler ve genellikle bu davaların süreci tek celsede sonuçlanmaktadır.
Çekişmeli boşanma davası ise eşlerden bir tarafın boşanmak istemesi ancak diğer tarafın boşanmak istememesi durumunda açılabileceği gibi her 2 tarafın da boşanmayı istemesi ancak boşanma sonuçlarına ilişkin anlaşmaya gidilmemesi halinde de açılmaktadır. bazı durumlarda her 2 tarafın anlaşmayı sağlaması ancak evlilikleri üzerinden 1 yıl geçmesi durumunda da dava çekişmeli boşanma davasına dönmektedir.
Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Param yok nasıl boşanma davası açabilirim? Diye merak eden kişiler için ilk olarak ücretsiz boşanma davası nasıl açılır sorusu hakkında bilgi vermek gerekmektedir. Günümüzde artan boşanma davaları kapsamında birçok kişi mahkemelere boşanma nedeniyle başvuru yapmaktadır. Kişilerin yaptıkları boşanma davaları kapsamında boşanma nedenleri ise birbirinden farklı olmaktadır.
Ancak boşanma davalarının masraflı bir süreç olduğu ve genellikle maddi yoksunluk nedeniyle tarafların boşanma davası açılamaması durumları olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.
Bu kapsamda kişilerin mahkeme ve harç masraflarını karşılayabilecek durumda olmadıklarını kanıtlamaları halinde mahkemece istenilen teminatlardan muaf tutulmaları mümkündür. Kişilerin ücretsiz boşanma davası açabilmeleri için mutlaka dava sürecinde ödeme yapamayacağını belirten adli müdahale et talebidir ibaresini dilekçenin sağ üst kısmına yazması gerekmektedir.
Dilekçe ile birlikte sosyal güvenlik kaydı, muhtarlıktan alınmış yoksulluk belgesi, taşınmaz sahibi olmadığınızı gösteren tapu kaydı ve araç sahibi olmadığınızı gösteren bir trafik sicil belgesi mutlaka teslim edilmelidir. Bu kapsamda kişilerin gerçekten ödeme yapamayacağı tespit edildiğinde ödenecek ücretlerden muaf tutulması söz konusu olmaktadır.
Avukat Olmadan Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Özellikle artan avukat ücretleri nedeniyle avukat olmadan boşanma davası açmak günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Bu kapsamda kişilerin avukat olmadan boşanma davası açabilmeleri için mutlaka boşanma nedenlerini iyi şekilde belirlemesi ve delillerini doğru şekilde belirttiği bir dilekçe hazırlanması gerekmektedir.
Boşanma davası açabilmek için kişilerin gerekli olan belgeleri içerisinde en önemlisi dilekçe olmaktadır. Bunun yanı sıra kişilerin dava sırasında talep edebileceği haklarını tam olarak bilmesi de oldukça önemlidir. Dava sırasında boşanmayı istemek, çocukların velayeti için başvuru yapmak, çocukların yanınızda olmaması halinde müşterek çocuk ile kişisel ilişki tesisi talebinde bulunmak, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası, maddi ve manevi tazminat, tedbir nafakası ve kadın eş için kocasının soyadını kullanabilme izni de haklar arasında yer almaktadır.
Kişiler e- devletten boşanma davası açabilmekte olup özellikle e- devletten boşanma davası nasıl açılır? veya UYAP’tan boşanma davası nasıl açılır? Sorularının da cevabını sık sık araştırmaktadırlar
Boşanma Davası Dilekçesi
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davası nasıl açılır? evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davası açmak için en temel sebepler arasında ve genel sebep arasında kabul edilmektedir. Bu sebep ile açılan davalarda takdir yetkisi tamamen hâkime ait olup her 2 tarafın da boşanmak istemesi halinde bazı durumlarda evlilik birliğinin kurtarılan bilmesi adına uygulamalara girilmekte ve boşanma gerçekleşmemektedir.
Ancak evlilik devamı içerisinde eşler için çekilmez bir durum söz konusu olmaya başladığında boşanma davası boşanma ile sonuçlanmaktadır. Aynı zamanda davayı açan eşin kusurlu taraf olması veya kusurunun daha fazla olması durumunda diğer taraf davanın reddedilmesi talebinde de bulunabilmektedir.
Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Kabul Etmezse
Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse 2 farklı şekilde yürütülen boşanma davalarında durum çekişmeli boşanma davasına dönmektedir. Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için her 2 eşin de boşanma konusunda, velayet, nafaka ve mal paylaşımı gibi konularda ortak kararlar almış olması gerekmektedir.
Ancak taraflardan birinin boşanmak istememesi veya nafaka, velayet ya da mal paylaşım gibi durumlarda ortak noktaya varamamış olması durumlarında çekişmeli boşanma davası açılmaktadır. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında erkek boşanmak isteyebilir veya kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmeme gibi durumları da söz konusu olabilir.
Bu durumlarda anlaşma gerçekleşmediğinden dolayı dava çekişmeli boşanmaya dönmekte ve dava süreci oldukça uzun sürmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında özellikle boşanma davasında kadın hakları anlaşmalı boşanma durumlarına göre çok daha geniş kapsamlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle erkeğin boşanmaya yanaşmaması halinde kadına yönelik sakıncalı ve istenmeyen davranışların söz konusu olabileceği için kişinin burada mal ve can sağlığı oldukça önemlidir. Genellikle boşanma davalarında kadının boşanma davası açması ancak erkeğin kabul etmemesi durumlarında çocuğu vermeme, ziynet eşyasını iade etmeme, cana kasıt veya tehdit gibi durumlar söz konusu olmaktadır.