Boşanma davası ne kadar sürer? Sorusu boşanmayı planlayan çiftler tarafından sıkça sorulmakta olup ne kadar süre mahkemenin devam edeceği merak konusu olmaktadır. Bu noktada boşanma süresi boşanma çeşidine göre değişiklik göstermektedir.
Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ikiye ayrılan boşanma davaları mahkeme sürecinin ilerleyişine göre farklı sürelerde sonuçlanmaktadır.
Bursa boşanma avukatı Cihad Günel
Kadın Boşanma Davası Açarsa Ne Kadar Sürer?
İçindekiler
Halk arasında yaygın olarak bilinen boşanma davasını kadın açarsa daha kısa sürede sonuçlanır durumu hukuki açıdan karşılık bulan bir durum değildir. Bu noktada kadın boşanma davası açarsa ne kadar sürer? Diye merak eden kişiler veya boşanma davasında eşlerini açtırmaya çalışan kişiler için bu sürecin bayanın veya erkeğin açması fark etmeden aynı sürede sonuçlanmaktadır.
Kadının boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse bu durum çekişmeli boşanmaya çevrilmekte ve bu da boşanma sürecinin çekişmeli boşanma davası sürecine eşdeğer olmasına neden olmaktadır. Ancak her 2 taraf da zaten anlaşmalı olarak boşanmayı kabul ediyorsa bu noktada bir tarafın protokolü hazırlayarak diğer tarafın bunu imzalaması yeterli olmakta ve hangi tarafın hazırladığı önemli olmamaktadır.
Aldatma Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Evlilik süreci içerisinde eşlerden birinin diğer eşin aldatması durumu medeni kanun gereği aile mahkemesinde açılabilecek bir dava türü olarak kabul edilmektedir. Boşanma davalarından davanın açılabilmesi için aldatma bir neden olarak kabul edilmekte olup bulunulan bölgedeki aile Mahkemesi’ne boşanma evrakları teslim edilerek boşanma gerçekleşebilir.
Eşlerden biri aldatıldığını öğrendikleri takdirde bu durumu öğrenmelerinin üzerinden 6 ay geçene kadar boşanma davası açabilmektedirler. Bunu daha geç öğrenilirse dava açma süresi aldatma eyleminin öğrenildiği günden itibaren 5 yıl içerisinde açılabilmektedir. Yani aldatma nedeni öğrendikten 5 yıl sonra aldatma durumu zaman aşımına uğramaktadır. Bu noktada boşanma davası çekişmeli boşanma olarak kabul edildiği için eğer karşı taraf boşanmayı kabul ederse anlaşmalı boşanma olarak da mahkeme süreci başlayabilmektedir. Bu durumda da tamamen işleyişe göre bir süreç belirlenmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
Tarafların boşanma sırasında velayet, tazminat, nafaka, boşanma isteği veya mal paylaşımı konularının birinde anlaşamama veya tümünde anlaşamama durumunda açılan boşanma davası çekişmeli boşanma olarak kabul edilmektedir.
İlk olarak boşanma davasını 2 taraf da açmak istiyor ancak bir taraf diğer tarafın şartlarını kabul etmiyorsa 2 taraf da davayı başlatabilir. Aynı zamanda bir taraf boşanmayı istiyor diğer taraf istemiyorsa da boşanmayı isteyen taraf dilekçe vererek boşanma davasını başlatabilir.
Çekişmeli boşanma davalarında genellikle araştırma, delillerin toplanması ve tanıkların dinlenmesi gibi bir süreç söz konusu olduğundan anlaşmalı boşanma davasına göre çok daha uzun sürebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davaları ne kadar sürer? Konusu kapsamında genellikle mahkemenin davayı kabul etmesiyle birlikte başlayan bu sürecin genellikle ideal kabul edilen gün sayısı 300 gün olmaktadır. Ancak çoğu boşanma davaları 300 günlük sınırı açabilmekte ve orta nokta nulunana kadar veya mahkeme kararını verene kadar mahkeme süreci devam edebilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma davaları ise tarafların boşanma sürecindeki nafaka, velayet, tazminat, paylaşımı ve en önemlisi boşanma isteği noktasında anlaşma sağlamış oldu dava türleridir. Bu noktada en az bir yıllık evlilik sürecini doldurmuş eşlerin herhangi birinin boşanma davası açması ve ortak protokolün hazırlanması ile boşanma davaları sonuçlanmaktadır.
Bu noktada boşanma protokolü içerisinde tüm şartlar ve tarafların hakları belirlenerek 2 taraf tarafından da protokol imzalandığında bu boşanmanın anlaşmalı boşanma davası olduğu kabul edilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davaları ne kadar sürer? Sorusu kapsamında ise genellikle sürecin temyize gitmesine neden olmaması veya tarafların zaten verilecek konularda mutabık olunması halinde verilen mahkeme gününe göre boşanma süreci belirlenmekte olup çoğunlukla boşanma davası 10 gün ile 45 gün arasında tamamlanmaktadır.
Böylece boşanma davalarının sonuçlanması tamamen davanın seyrine göre belirlenmekte olup anlaşmalı boşanma davaları herhangi bir sorun veya araştırma dönemine ihtiyaç duyulmadığından çekişmeli boşanma davalarına göre daha kolay sonuçlanmaktadır.
Ancak çekişmeli boşanma davası tarafların sürekli itiraz halinde olması nedeniyle sürecin uzamasına neden olmakta ve aynı zamanda mahkeme sürecinde tanıkların dinlenmesi, varsa çocuğun veya çocukların velayetinin belirlenmesi ve mal paylaşımı hususun belirlenerek nafaka miktarının tespit edilmesi gibi konular sürecin uzamasına neden olmaktadır.