Boşanma işlemi nasıl başlatılır?
Taraflar arası anlaşmazlık ve evlilik birliğinin devamının söz konusu olmayacağı durumlarda aile mahkemelerine başvurularak boşanma davası süreci başlatılmaktadır. Bu süreçte boşanma işlemi nasıl başlatılır? Sorusu oldukça önemli konular arasında yer almaktadır.
İlk olarak tarafların anlaşmalı boşanma davasına veya çekişmeli boşanma davasına göre farklı yollar izlemesi gerekmektedir.
Bursa boşanma avukatı Cihad Günel
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Bu kapsamda anlaşmalı boşanma davası açacak olan kişilerin mutlaka boşanma protokolü hazırlanması ve protokole ek olarak boşanma dilekçesi hazırlaması gerekmektedir. Kişilerin protokol ve dilekçe içerisinde boşanma nedenlerini, boşanma sonrasında gerçekleştirilecek olan mal paylaşımını velayet ya da diğer konular hakkındaki anlaşmalarını belirtmeleri gerekmektedir.
Boşanma dilekçesi, boşanma protokolü ve gerekli olan diğer evraklar hazırlandıktan sonra taraflardan sadece bir tanesinin aile mahkemesine ya da Aile Mahkemesi haklarına sahip olan Asliye mahkemelerine giderek dava açması yeterlidir.
Bu süreçte dava açacak olan kişilerin dosya masraflarını ödemesi ve gerekli olan diğer ödemeleri yaparak dilekçelerini teslim etmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası Açıldıktan sonra yetkili mahkeme kişiler için gün ve saat vererek mahkemeyi resmi hale getirmektedir. Böylece mahkeme gününde ve saatinde tarafların sözlü olarak da boşanmak istediklerini belirtmeleri halinde boşanma gerçekleşmektedir.
Ancak anlaşmalı boşanmanın şartları içerisinde kişilerin evlilik birliği içinde en az bir yıldır bulunuyor olmaları ve bir yıldan az süre ile evli olmamaları gerekmektedir. Bu kapsamda anlaşmalı boşanma ile boşanmayı hedefleyen ancak bir yıldan kısa süredir evli olan kişilerin davaları da çekişmeli boşanma davasına dönmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası ise eşlerin bir tarafın boşandı diğer tarafın ise boşanmak istemesi durumlarında veya boşanmaya yönelik kararlarda anlaşamaması durumunda açılan dava türü olarak kabul edilmektedir.
Bu dava türlerinde genellikle boşanma sürecinin kendileri lehine ilerlemesini hedefleyen 2 taraf anlaşamadı ağından daha uzun ve daha zorlu bir dava süreci başlamaktadır. Eşler arasındaki anlaşmazlık süresi uzadıkça veya eşler farklı kararlar üzerinde durmak yönünde ısrarlarına devam ettirirler ise mahkeme süresi ve zorluğu da bu oranda artmaktadır.
Çekişmeli boşanma davası açabilmek için dava açacak eşin karşı tarafın onayına ihtiyacı bulunmamakta olup dilekçe yazarak boşanma talebinde bulunması mümkündür. çekişmeli boşanma davası açılırken mutlaka tarafların avukat ile dava açması gerekmektedir. Bu süreçte avukatsız olarak dava sürecini geçirmeye çalışmak tarafların aleyhine sonuçlar doğmasına neden olmaktadır.
Aynı zamanda boşanma dilekçelerinin avukat tarafından hazırlanmış olması da boşanmayı talep eden taraf için oldukça avantajlı bir durum olmaktadır. Boşanma dilekçesi içerisinde kişilerin mal paylaşımı, nafaka veya velayet gibi konularda taleplerini mutlaka belirtmesi ve daha sonra dava dilekçesiyle birlikte aile mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir.
Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Ücretsiz boşanma davası ise davayı açacak olan tarafın maddi yoksulluk halinde olduğunu kanıtlaması ile gerçekleştirilebilecek bir yöntemdir. Ancak bu süreçte kişilerin ücretsiz olarak boşanma başvurusunun kabul edilebilmesi için üzerinde mal varlığının bulunmaması, araç sahibi olmaması ve yoksulluğunun kanıtlanabilir olması gerekmektedir.
Tüm bu şartları sağlayan kişiler belgeler ile bu durumu kanıtladığı takdirde ödeyecekleri ücretlerden muaf tutulmaktadırlar.
Boşanma Davası Açma Dilekçesi
Boşanma davası nasıl açılır? sorusu kapsamında özellikle boşanma davası açma dilekçesi oldukça önemlidir. Tarafların boşanma dilekçesi hazırlarken en üst bölümde yetkili mahkemeye hitaben başlık atmaları ve başlığın hemen altına davacı ve davacının adresi yazılmalıdır.
Ardından davacı ve davalı bilgilerinin yazılması ve bu bilgilerin altına konu ve açıklamaların net bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Bu alanda kişiler boşanma davası gerekçelerini yazmaktadır.
Dilekçenin son bölümünde ise talepler ve sonuç bölümü yer almakta olup bu bölümde davacı olan taraf davasından hangi taleplerde bulunduğunu yazmaktadır.
Anlaşmalı olarak boşanma durumu söz konusu olduğunda ise boşanma dilekçesine ek olarak protokolde hazırlanmaktadır.
Böylece boşanma davası açma dilekçesi hazırlanmış olup ilgili mahkemeye başvuru yapılması mümkündür. Ancak çekişmeli boşanmalarda davayı açan tarafın veya davalı tarafın dilekçelerine göre durumların kendi lehine olabilmesi için mutlaka dile dilekçe yazımı avukat ile yapılmalıdır. Böylece sonuç kişilerin lehine daha kolay bir şekilde getirilebilir ve özellikle davalarda hukuk diline hâkim olmak çekişmeli davalarda oldukça önemlidir.