Eşlerden Biri Ölürse Miras Kime Kalır? günümüzde sıkça araştırılan konulardan biridir.Miras, önem arz eden konulardan biri olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle eşlerden biri öldüğü zaman mirasın kime kalacağı düşündüren konulardan biri haline gelmiştir. Eşlerden biri öldüğü zaman sağ kalan eşi birlikte kazanmış olduğu mal varlığını kendi hakkı gibi görerek, çocuklarını mağdur etmesi durumunda hak kavgaları da gün yüzüne çıkmaya başlamaktadır.
Yasa gereğince eşlerden kimin çalıştığı fark etmeksizin edinilen mal varlığı her iki taraf açısından da eşit kabul edilmektedir. Taraflardan birinin ölmesi durumunda sağ kalanın kendine kalan mallarda yalızca kendine aitmiş gibi tasarruf etmesinde, satış ve kiraya vermesi mümkün değildir. Üst soyun yalnızca kendisine aitmiş gibi davranarak alt soya tasarrufta bulunmaması Hukuk’a göre doğru değildir. Çünkü alt soyunda ölen kişinin mirası üzerinde hakları bulunmaktadır.
Miras Uyuşmazlıkları ve Tenkis Davası
Miras Hukukunda saklı pay, miras uyuşmazlıklarında önemli bir unsurdur. Miras Hukuku kapsamında yer alan saklı pay sayesinde, miras bırakanın miras tasarrufunun yasal bir çerçevede sınırlandırılmasıdır. Miras Hukukuna göre saklı pay kimlere verilir denildiğinde:
*Saklı pay alt soya verilmektedir
*Çocuk, torun
*İkinci zümrede ölenin anne ve babası
Saklı pay sınıfı içerisinde yer almaktadır. Fakat burada belirtmemiz gereken bir başka önem arz eden konulardan biri de kardeş ve kardeş çocuklarının böyle bir hak iddiasında bulunmaları söz konusu değildir. Saklı pay sınıfına girenler yalnızca alt soy grubunda yer alanları kapsayan bir durum olduğunu söyleyebiliriz.
Saklı Pay Davası Kimler Tarafından Açılabilir?
Miras Hukuku Kanuna göre mirasçılar payları kapsamında sınırlandırılmaktadır. Eğer ki ölen kişinin sağ kalan eşi tarafından alt soya mirasla ilgili olarak bir tasarruf yetkisi yapılmazsa o zaman alt soy tarafından saklı pay davası açılabilir. Saklı pay hak iddiasında bulunan mirasçılar, Tenkis davası açma yetkisine sahiptir. Her ne kadar saklı payı iddia eden mirasçı sayısı birden çoklu olmuş olsa bile her biri de ayrı ayrı Tenkis davası açma yetkisine sahip olduğunu belirtmeliyiz.
Tenkis Davası Hangi Hallerde Açılır?
Tenkis davası hangi hallerde açılır? miras pay hak sahibi olduğunu iddia edenler tarafından önem arz etmektedir. Eğer ki sağ kalan eşin çocuklarının hakkı olan mirastan tasarruf etmemesi ve ihlal etme durumu varsa o zaman alt soy tarafından üst soya Tenkis davası açılabilir. Tenkis davasının açılmasından itibaren hüküm ifade ederken, ölen kişinin miras bıraktığı ana doğru gidilerek etkili bir sonuçların doğrulmasına neden olur.
Tenkis davası açıldıktan sonra saklı pay hesaplaması yapılırken, yasal miras payının %50si üzerinden saklı pay verilmektedir. Üst soydan olan anne, baba, büyük anne ve büyük babada saklı payın %25 oranında bir hakkı bulunur.
Ölen Kişinin Eşinin Miras Payı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Reddi Miras Nedir? hakkında merak ettikleriniz.