İhtarname nedir? Sorusu kapsamında özellikle birçok kişi hukuki açıdan ihtarname ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu kapsamda ihtarname bir kişinin hukuksal boyutu olan tüm durumlar için muhatap olduğu diğer tarafa gelenek ve görenekler ile doğan hak ve taleplerini yazılı olarak sunduğu aynı zamanda sözleşme veya kanunlar kapsamında hakkı olan durumları bildirdiği hukuki bir işlemdir.
Hukuksal bir kavram olan ihtarname hukukun tüm dallarında işlevselliğe sahip olup her alan için uygulanabilmektedir. Ancak bazı durumlar söz konusu olduğunda ihtarname çekmek zorunlu olmadığından kişiler bu alanı ile uğraşmak istememekte neler.
İhtarname Nedir, Ne İşe Yarar?
İhtarname nedir, ne işe yarar? sorusu kapsamında ise ihtarnamenin çoğu durumda kurtarıcı bir unsur olduğunu söylemek mümkündür. Bazı durumlarda hayat kurtarıcı nitelikte olan ihtarname herhangi bir konuyla alakalı diğer tarafın dikkatini çekmek için hukuksal olarak uyarı mahiyeti taşımaktadır. İhtarname içerisinde kişinin amacı tam olarak belirtilmeli olup detaylara çok yoğun anlaşılmadan uzatılmaması gerekmektedir. Bu kapsamda ihtarname ne çok kısa ne de çok uzun olmamalıdır.
İhtarname içerisinde konunun belirgin, net ve tartışmaya neden olmayacak şekilde dile getirilmesi oldukça önemlidir. Özellikle ihtarname birçok durum karşısında çekilebilir olup karşı taraf içinde avantajlı bir durum olmaktadır.
İhtarnamenin sağladığı faydalar alanında birkaç örnek vermek gerekirse örneğin işçi işverenin sunacağı ihtarname sayesinde fazla mesai alacağı, ücret alacağı, hafta tatili, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi haklarını talep edebilmektedir.
Aynı zamanda işçi yine evlilik, emeklilik, askerlik veya maaşının ödenmemesi gibi nedenlere bağlı olarak iş yeriyle arasındaki ilişkisini sonlandıracağı durumlarda da sebebinin net ve taleplerini uygun bir dille bildirerek ihtarname çekebilmektedir.
Özellikle haksız yere iş sözleşmesi feshedilen işçi haklarını alabilmesi için mutlaka ihtarname göndermesi gerekmektedir.
Özellikle mülk sahibi olan kişilerin kiracıları ile yaşadıkları sıkıntılar karşısında kiracının ödemediği kira bedelini ihtarname göndererek 30 gün içerisinde talep edebilir.
İhtarname Nasıl Çekilir?
İhtarname çekerken dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Bu kapsamda ihtarname kişinin hak ve taleplerini belirttiği önemli hukuki süreci kapsamaktadır. İhtarname çekerken dikkat edilmesi gereken unsurların 2 taraf için de önem taşıdığı göz ardı edilmemeli olup mutlaka haklarının zayi olmasına ve ihtarnamenin ispatlı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda özellikle ihtarnamenin geçerliliğinin en iyi seviyede olabilmesi için kişilerin noter tasdikli ihtarname hazırlaması oldukça önemlidir.
İhtarname içerisinde mutlaka talep eden kişinin ve ihtar edilecek kişinin isim soy isim bilgileri ve ikamet edilen açık adreslere bulunmalıdır. İhtarname gönderilmesine neden olan konunun açıklayıcı bir özeti ve konu hakkındaki net bilgiler ile birlikte talepte bulunan kişiye ait imza, mühür veya noter imzası gerekmektedir.
Alacaklı olan taraf veya haksızlığa uğramış olan taraf mağduriyetinin giderilmesi için ilk olarak ihtarname çekmek zorundadır. İhtarnameye uyulmaması durumunda ise yasal süreç başlattı olabilmektedir. Ancak ihtarname gönderilmemiş kişiye yasal süreç başlatmak mümkün değildir.
İhtarnamenin muhatabı olan kişi belgeyi aldıktan sonra borcu ait faiz işlemleri başlamaktadır. Ancak ihtarname çekilmesi durumlarda borçlu tarafa dava açılabilmesi için ve aynı zamanda faiz sistemi hakkının söz konusu olabilmesi için 3 yıl içerisinde ihtarname göndererek dava açması gerekmektedir.
Kiracıya İhtarname Nedir?
Kiracıya ihtarname nedir? sorusu özellikle kiracı ile mülk sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıklar durumunda sıkça araştırılmaktadır. Çoğu zaman kiracılar tarafından en çok araştırılan konular arasında yer almakta olan kiracıya ihtarname konusu genellikle ev sahiplerinin kira sözleşmesinde yer alan maddelerde kiracının uymaması durumları söz konusu olduğunda başvurduğu yöntemler arasında yer almaktadır.
Bursa Gayrimenkul avukatı Cihad Günel
Bu kapsamda kira sözleşmesinde yer alan bazı maddeler kiracıya ihtar çekilmesi için mülk sahibine hak tanımaktadır. Kira kapsamında yer alıp da uyulmayan ve ihtarnameye neden olan durumlar genel olarak şöyle sıralanabilir;
- Kiracının temerrüdü
- Özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcunun ihlali
- Kiracının tahliyesi
- Fesih bildirimi
İlk olarak kiracının temerrüdü yani görevli olarak kabul edilen bazı durumlar içerisinde kira bedelinin veya yan gider ödemelerinin tam olarak yapılması yer almaktadır. Mülk sahibi kiracısını dan kira bedelini düzenli olarak almadığı takdirde veya konut içerisinde yan gider olarak belirtilen durumları ödememesi halinde mülk sahibi kiracısına ihtar çekebilir.
Ancak mülk sahibinin kiracıya ihtar çekebileceği tek durum bu olmayıp aynı zamanda evin ve evde demirbaş olarak bırakılan eşyaların düzenli olarak kullanılmaması veya komşular ile yaşanan durumlar söz konusu olduğunda mülk sahibi kiracısını ihtar edebilir.
kiracının tahliye edilebilmesi için ilk olarak Türk borçlar kanunu kapsamında ihtar çekilmesi gerekmekte olup kiracının ihtar nedeni ortadan kaldırmaması durumlarında tahliyesinin söz konusu olduğu bilinmektedir. Ancak bu süreçte ihtarnameye uyup kira borç ödemesi yapılması veya ihtarın nedenine yönelik düzenlemelere gidilmesi kapsamında kiracının tahliye edilmesi mümkün değildir.
Kiracıya ihtar çekilirken mümkün olduğunca noter kanalından ihtarname çekilmesi gerekmektedir. ancak bazı durumlarda yazılı veya sözlü olarak çekilen ihtarlar da geçerli olarak kabul edilmekte olup ispatlanması halinde kabul edilmektedir.
Yazılı ihtar nedir? Diye merak eden kişiler için ise noterden onaylı olarak gönderilmiş ihtarname belgesini temsil etmektedir. Bu kapsamda sözlü ihtar genellikle hukuki olarak kanıt kabul edilmediğinden çoğu durumda dava sürecinde işlevsel olmamaktadır. Ancak yazılı ihtar noter imzalı olduğundan belge niteliği taşımakta olup dava sürecinde ihtar çeken tarafa avantaj sağlamaktadır
Noterden İhtarname Çektikten Sonra Ne Yapılmalı?
Noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı? Sorusu da genellikle ilk defa ihtarname çeken kişiler tarafından sıkça araştırılmaktadır. Bu kapsamda noterden ihtarname çektikten itibaren kişilerin ihtarnamenin muhatap tarafa ulaşmasını beklemesi gerekmektedir. İhtarname muhatabın ulaştıktan itibaren ise öngörülmüş olan süre içerisinde muhatabın ihtarname konusunu eylem yerine getirmesi beklenmektedir.
Ancak ihtarnameye uyulmaması halinde kişiler haklarını hukuki açıdan arama yap başlayabilirler. Bu nedenle kişilerin hukuki süreçte olumlu olabilmeleri için mutlaka göndermiş oldukları ihtarnameyi noter huzurunda göndermeleri ve avukat vasıtasıyla hukuk hukuki süreç başlatmaları oldukça önemlidir.
İşçiye İhtarname Çektikten Sonra Ne Yapılmalı?
İşveren tarafından işçiye ihtarname çekildikten sonra ne yapılmalı? Sorusu kapsamında özellikle ihtarnamenin gerekçelerinin oldukça önemli olduğunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bu kapsamda verilen ihtarnamenin mutlaka işçinin işvereni ekonomik ve manevi açıdan zor duruma ve mağdur duruma düşürmüş olması gerekmektedir.
İlk olarak işçilere devamsızlık durumunda tutanak tutulması gerekmekte olup daha sonra tutanak durumuna rağmen devamsızlığın artması durumunda ihtarname gönderilebilmektedir.
İhtarname içerisinde işçiye işe başlaması için 2 ila 3 günlük süre tanınmakta olup kişinin ihtarname süresine uymaması ve bu süre içerisinde işe başlamaması ya da mazeretini bildirmesi durumunda işçinin işine ihtarname süresi dolduktan itibaren 6 iş günü içerisinde son verilebilir.
Bursa iş hukuku avukatı Cihad Günel
Bankadan İhtarname Nedir?
Bankadan ihtarname nedir? sorusu ise özellikle son dönemlerde bankalar ile anlaşmazlık ve uyuşmazlık içine giren kişiler tarafından araştırılmaktadır. Bu kapsamda kişilere bankadan ihtarname gönderildiğinde ihtarname süreci içerisinde talep edilen eylemin yerine getirilmemesi durumunda icra takip süreci başlatılabilmektedir.
Bankalardan kişilere gönderilen ihtarname nedenleri içerisinde çoğunlukla kişilerin bankadan almış olduğu krediyi gününde ödenmemesi veya kullanmış olduğu kredi kartının ödemelerine 3 ay üst üste geciktirmiş olmasıdır. Bu kapsamda ilk olarak bankalar muhatabına ihtarname göndererek borcunu belirtilen süre içerisinde ödemesini ödememesi halinde ise icra takip sürecinin ve hukuki sürecin başlatılacağını bildirmektedir.
Bu süreçte muhatap ihtarnameyi aldığında ve belirtilen süre içerisinde eylemi yerine getirmediğini de bankalara hukuki süreç başlatma hakkı doğmaktadır. ancak gönderilen ihtarnamenin çeşitli sebeplerle kişiye ulaşmaması halinde bankanın yeniden ihtar göndermesi ve ihtar belgesinin alınana kadar bu işlemi tekrarlaması gerekmektedir. Aksi halde ihtarname ulaşmayan kişiler 3 ihtar hakkına sahip olup bankalar bu süreçte hukuki işleme başvurmaktadırlar.
E- Devlet İhtarname Sorgulama
Kişilerin tüm kişisel bilgileri ve kendisiyle alakalı tüm durumları sorgulayan bildiği e- devlet sistemi üzerinden kişiler genellikle ihtarname sorgulayıp sorgulayamayacaklarını merak etmektedirler. Bu kapsamda e devlet ihtarname sorgulama için herhangi bir başlık bulunmadığından noter huzurunda tasdiklenmiş ihtarnameler kişilerin mevcut durumda ikamet ettikleri adrese gönderilmektedir.
Bu nedenle e devlet üzerinden tarafınıza gönderilmiş ihtarname olup olmadığını öğrenmeniz mümkün değildir. Bu kapsamda da özellikle ihtarnamenin e devlet üzerinden öğrenilmesi bazı durumlarda kişilere olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenle tarafınıza gönderilen ihbarnamelerinin siz haricinde başka biri tarafından alınması halinde ihtarnamenin geçerli kabul edildiğini göz ardı etmemeniz gerekmektedir.