İşçi işyerinden ayrılırken nelere dikkat etmelidir? konusu oldukça önemlidir. İstifa sırasında yapılması ve yapılmaması gereken bazı önemli hususlar olduğunu söyleyebiliriz. İşçinin işyerinden nasıl ayrılması gerektiği, hangi sebeplere dikkat ederse kendi menfaatine dönüşebilecek olduğu oldukça önemli olacağından dolayı üzerinden durulması gereken konulardan biri haline gelmektedir.
İşçinin hak talep edebilmesi için mutlaka haklı sebeplerinin mevcut olması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse işçi, çalıştığı kurumdan maaş alma konusunda zorluk yaşarsa hak iddiasında bulunabilir. İşveren işçinin vermesi gereken hakkını vermediği durumlarda işçi kıdem tazminat açma hakkına sahiptir. İşçinin bu haktan yararlanabilmesi için işten ayrılması zorunluluk teşkil etmez. İşten ayrılmadan tanık veya deliller dahilinde ispatlayarak kıdem tazminatından yararlanabilir. İşçinin işverene yazılı şekilde durumu izah ettiğini fakat işveren tarafından taleplerinin yerine getirilmemiş olduğunu ispatlaması gerekmektedir.
Noter Kanalıyla İhtarname Etmenin Önemi Nedir?
Noter kanalıyla ihtarname çekilmesinin pek çok avantajlar getireceği bir gerçektir. Çünkü noter kanalıyla ihtarname yapılması durumunda ihtarname hangi gün ve kime çekilmiş olduğunun bilgiler kayıt altına alır. Haliyle her bir bilgi kayıt altına alınacağından dolayı işveren cephesinden bakıldığı zaman kendini haklı çıkarmaya yönelik bir girişim yapılamaz. Bu durumda tüm yaşanan bu süreçler işçi tarafına olumlu olarak dönmeye başlar.
İhtarname ile ilgili olarak bir başka belirtmemiz gereken önem arz eden hususlardan biri de avukat tarafından yazılı hale getirilmesi önemlidir. Çünkü avukat tarafından yazılı hale getirilirken işçinin haklı sebeplerinin neler olduğu ve düzeltilmesi için nelerin talep edildiğinin açıkça bir ifadeyle belirtilmesi açısından önemlidir. İhtarname içeriğinde ayrıca işverenin, işçinin hakkını yerine getirmesi için süreyi de kapsaması gerekmektedir. Buna göre ihtarnamede belirtilmiş olan süre kapsamında işveren tarafından işçinin talep ettiği hak yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmektedir
Haksız İş Sözleşmesi Sonlandırılması Durumunda Hangi Tazminatlar Açılır?
İşçi tarafından değil de işveren tarafından işin sonlandırılma hali gerçekleşebilir. Eğer ki haksız yere işçinin iş sözleşmesi sonlandırılması durumunda işçinin tazminat açma yetkisi bulunmaktadır. İşçi, işverenin haksız yere işini sonlandırdığını ispat ettiği taktirde lehine davanın sonuçlanması mümkündür. Haksız iş sözleşmesi sonlandırılması olduğu zaman çalışan tarafından açılacak tazminatlar şu şekilde ele alınabilir:
*İşe iade davası açılabilir
*Kıdem tazminat davası açma yetkisine sahip olur
*Yıllık izin alacak davası açılabilir
*Fazla mesai ücret alacağı davası açılabilir
*Hizmet tespit davası açılabilir
*Primlerin yatırılmadığına dair dava açılabilir
*Dini ve Resmi Bayramlarda Çalışma ücret alacağının yapılmaması halinde çalışan tarafından işverene dava açma yetkisi vardır.
İşçi İşten Ayrılırken Hangi Yollara Başvurmalı?
İşçi sözlü olduğu gibi yazılı olarak da ihtarnamede talep edebilir. Fakat sözlüye oranla yazılı şekilde ihtarnamenin hazırlanarak işverene iletilmesi daha haklı bir sebebin ortaya çıkması açısından önemlidir. Eğer işveren yazılı şekilde tarafına iletilen ihtarnameye uymadığı zaman işçi mahkemeye işi taşıyarak hak iddiasında bulunabilecektir.
Bursa iş hukuku avukatı Cihad Günel