Kiracıyı tahliye etmenin en kolay yolu ev sahipleri tarafından oldukça önemlidir. Kanunlarda kiracıya bu bakımdan korumalar sağlanırken, evini kiraya verenler için de tahliyenin yolları belirtilmektedir.
Bu konu önemli olduğu için kiracının tahliyesi isteniyorsa profesyonel bir avukat ile iletişime geçerek hukuki yardım alınmalıdır. Böylece en kolay yöntem tespit edilerek daha doğru bir sürece gidilebilir.
Kiracı tahliyesi, kiralanmış olan taşınmazda oturan kiracının, herhangi bir nedenle taşınmazdan hukuki yollarla çıkartılmasıdır. Kiracıyı tahliye etmenin en kolay yolu farklı seçeneklere sahiptir. Dava, taahhütname ya da icra takibi bunlardan sadece bir tanesidir.
Burada bilinmesi gereken bir nokta, tek bir usule ve tek bir nedene bağlı olarak yapılan bir işlem olmadığıdır. Somut olayın değerlendirilmesi, en başından itibaren hukuki bir sürecin izlenmesi gerekir.
Kiracı Tahliyesi Sebepleri
Ev sahipleri kiracılarını her zaman en kolay yoldan tahliye etmek ister. Kiracıyı tahliye etmenin en kolay yolu duruma göre değişir. Ne kadar süredir kiracının kaldığı, ödemelerin düzenli olup olmadığı, kiraya verenin ihtiyaçları ve piyasanın genel durumu gibi maddeler ele alınmalıdır.
Normal şartlarda kira sözleşmesi kiracı uzatabilmektedir. Ancak kiraya veren sürenin bittiğini belirterek kiracıyı çıkartamamaktadır. Lakin sınırsız bir şekilde kullanılması, kişinin mülkiyet hakkını da engeller.
Bu bakımdan kanun, kiracının süresinin dolduğu zaman çıkartılabilmesi hakkını 10 senelik şarta bağlamıştır. Kiracı 10 kere sözleşme uzatmışsa, söz konusu süreyi takip eden her yeni kira yılından 3 ay öncesinde kiracıya bildirimde bulunarak evi & iş yerini tahliye etmesini isteyebilir.
Kiracı Tahliye Davası
Kiracı tahliye davası da tahliyenin yollarından biridir. Bazen kira sözleşmesi bildirim ile sona ermeyip mahkeme kararı ile sona erebilir. Bu bulunan yerdeki sulh hukuk mahkemelerinde açılmaktadır.
Ancak davayı açabilmek için bir takım nedenlerin varlığı aranır. Eğer haklı bir neden bulunmuyorsa dava da açılamaz.
İhtiyaç Nedeni ile Tahliye
İhtiyaç nedeniyle tahliye, kiracı tahliye sebepleri arasındadır. Kiraya veren kişi kendine, eşine, üst soyuna ya da alt soyuna veya kanuni olarak bakmakla yükümlü olduğu kişilere konut sağlaması gerekirse dava açma yoluna gidebilir.
Ancak burada da aranan şartlar vardır. Şayet belirli süreli kira sözleşmesi varsa, süre sonunda; belirsiz ise fesih bildirimi için öngörülen sürenin başlangıcından itibaren 1 aylık süre zarfında açılmalıdır. Lakin ihtiyaç öne sürülerek kiracı çıkartılmışsa lakin öne sürülen kişiden başkası kullandırılmışsa, kiracıya tazminat ödemesi yapılır. Bu yalnızca evler için değil iş yerleri için de geçerlidir.
Tadilat Sebebiyle Kiracı Tahliyesi
Tadilat sebebiyle kiracı tahliyesi de kiracı tahliye sebepleri içerisinde yer almaktadır. Eğer taşınmazın yeniden inşası ya da esaslı biçimde onarılması, genişletilmesi veya değiştirilmesi gerekiyorsa, kiracıyı çıkartmak için dava açılabilir. Ancak burada da kiralananın kullanımının imkansız olması gerekir.
Burada da ihtiyaç nedeniyle tadilat davasındaki süreler geçerlidir. Bu bakımdan her istenildiği zaman, ihtiyaç ya da tadilat gibi gerekçeler öne sürülerek çıkartılamaz. Bu kapsamda bilinmesi gereken bir nokta, tadilat nedeniyle tahliyede, yeniden kiralama yasağı olduğudur.
Tadilat nedeniyle tahliye edilen taşınmaz, tadilat sona erdikten sonra 3 sene boyunca eski kiracı haricinde kimseye kiralamaz. Aksi durumda eski kiracının ödediği son 1 yıllık kiradan az olmamak kaydıyla tazminat yer alır.
Tahliye Taahhütnamesine Dayanarak Tahliye
Tahliye taahhütnamesi, kiracı tahliye sebepleri arasında yer alan konulardan bir diğeridir. Bu kiracıdan alınan tek taraflı bir beyan olup, belirli bir süre sonra taşınmazı tahliye edeceğini beyandır.
Ancak bunun geçerli sayılması için bazı şartlar da aranır. Eğer kira sözleşmesi yapılırken beraber alınmışsa geçersiz sayılır. Zira bu halde kira sözleşmesinin yapılması karşılığında, kiracı zorlanmış, baskı altında tahliye taahhütnamesi vermiş olur.
Buna dayanarak kiracıyı çıkartma davası açılabileceği gibi buna dayanarak icra takibi de yapılabilir.
Kira Ödenmemesi Durumunda, İki Haklı İhtarla Tahliye
Bu durum da kiracı tahliye sebepleri arasında yer almaktadır. Aynı kira yılı içinde 2 kere kira bedeli ödemediği için yazılı olarak ihtarname gönderilen kiracıyı çıkartmak için dava açılabilir. Ancak burada, yazılı olarak ihtarname gönderilmesi gerekir.
Lakin bu alelade bir metin ile olmamalıdır. Bu konuda hukuki yardım alınması gerekir. Kanunlara göre düzenlenmesi bu bakımdan önemlidir. Eğer iki kere gönderilmişse, o kira yılının bitimi itibariyle 1 aylık süre kapsamında kiracıyı çıkarma davası açılabilir.
Temerrüt Halinde Kiracı Tahliyesi
Kiracı kira bedelini ödememişse ya da kira bedeli olmak zorunda değil yan giderler ödenmemişse, kiracıya minimum 30 günlük süre verilir. Böylece ihtar da çekilir.
İhtarda 30 günlük süre içinde bedel ödemezse, sözleşmeyi feshedeceği yazılı olur. Bu halde tanınan süre içinde ödenmemişse, sözleşmeyi feshederek kiracıyı çıkarmak mümkündür.
Kiracının & Birlikte Yaşadığı Eşinin Farklı Bir Evi Olması
Eğer kiracı veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe ya da belediye sınırlarında, oturabileceği bir evi varsa kiracı tahliye sebepleri arasına girer. Lakin burada kiraya verenin, sözleşme kurulması esnasında durumu bilmiyor olması aranır.
Eğer kiraya veren evi kiralarken durumu biliyorsa, buna dayanarak çıkarma davası açamaz. Ancak burada da dava açma süresi, sözleşmede bulunan kira senesi bitiminden itibaren 1 aylık zamanı kapsar.
Önemli Sebeplerle Kiracı Tahliyesi
Kiracı tahliye sebepleri arasında önemli sebepler de vardır. Sözleşme devamını çekilmez kılan bir sebep olmuşsa, her iki taraf yasal fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi sonlandırabilir. Eve hırsız girmesi, kiracının bir suç işlemesi bunlardan bazılarıdır.
Bu noktada her iki tarafın da ortak feshine gerek duyulmaz ve taraflardan biri de gerçekleştirebilir. Lakin buna uyulmaması halinde, kiracı tahliye davası yoluna gidebilir. Burada kalan kira bedelleri, önceki kira bedelleri gibi konular da tartışma konusudur.
Özen Yükümlülüğüne Aykırılık
Özen yükümlülüğüne aykırılık da kiracı tahliye sebepleri arasında yer alır. Kiracı normal koşullarda taşınmazı özenle kullanmak, komşuluk hukukuna uygun hareket etmek ve olağan kullanım haricinde zarar vermemelidir.
Eğer buna uygun davranılmıyorsa, kiracıya ihtar ile 30 günlük süre tanınabilir. Burada 30 günlük süreye uyulmazsa sözleşme feshi olacağından bahsedilebilir.
- Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?
Hukukta kiracıları tahliye etmek için farklı durumlar vardır. Kişilerin durumuna göre bunlar farklılık gösterir. Dolayısıyla böyle bir isteğiniz varsa uzman avukat görüşü alarak bunların hepsi incelenmeli, en uygun olan yolun tespit edilmesi gerekir. - Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Devam Eder?
Tahliye davalarında süre somut olaya göre farklılık gösterir. Genellikle 3 ay ile 1.5 sene arasında farklılık gösterebilen yapıları vardır. - Kiracı İş Yerinden Çıkartılabilir Mi?
Kiracıyı iş yerinden çıkartmak mümkün olsa da evden çıkarma ile karşılaştırıldığında daha karmaşıktır. Lakin karmaşık olması bir engel de oluşturmaz. - Kiracı Çıkartmak İçin Ne Yapılabilir?
Kiracınızı iş yerinden ya da evden çıkartmak istiyorsanız, bunun hukuka uygun bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Durumun incelenmesi, tüm detaylar öğrenildikten sonra en uygun yöntemin belirlenmesi gerekir. Bu bakımdan hukuki danışmanlık hizmetleri almak oldukça önemlidir. Böylece size en uygun çözümleri kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.