Nafaka
Nafaka evlilik birliğinin mahkeme kararıyla sona ermesi sonrasında taraflardan herhangi birinin bakmakla yükümlü bulunduğu kişilere ödemesi gereken aylıktır. Eskiden çok fazla boşanma gibi durumlar gözükmezken maalesef günümüzde çok fazla boşanma olayları ile karşı karşıya kalınmaktadır. Çünkü günümüz koşullarında annenin de çalışma hayatına girmesi ile birlikte toplumsal bir bilinç durumu oluşmuştur. Bu nedenden dolayı da artık birçok kişi görmüş olduğu fiziksek ve psikolojik zorbalıklara ses çıkarmakta ve yasal olarak hakkını almaktadır. Nafaka terimi daha çok erkekler tarafından kadın ve çocuklarına ödeyeceği aylık bir bedel olarak bilinse de artık kadınlar tarafından da ödeme yükümlülüğü olabilmektedir.
Nafaka nedir? Ve nafaka çeşitleri nelerdir? Konusunu açıklamadan önce nafaka kelime anlamı olarak geçimlik ve geçimlilik anlamına gelmektedir. Burada kişinin boşanma evlilik akdinin sona ermesi ile birlikte geçimini sağlamak için hak ettiği para nafaka olarak değerlendirilmektedir. Nafaka çeşitleri:
- Tedbir nafakası: Burada bu nafaka türünde boşanma davası açılmadan veya açıldıktan sonra hem eşit hem de reşit durumda olmayan çocukların geçinmesi sebebi ile hükmedilen nafaka türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
- İştirak nafakası: Bu nafaka türünde ise boşanma gerçekleşmiştir. Velayeti kendisinde olmayan çocuğun giderleri ile alakalı olarak hükmedilen nafaka türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Yoksulluk nafakası: Bu nafaka türünde ise boşanma gerçekleşmiştir. Ve boşanmanın gerçekleşmesi ile eşlerden birinin yoksulluğa düşmesi sebebi ile diğer eş tarafından ödenmesine hükmedilen nafaka türüdür.
- Yardım nafakası: Bu nafaka türü evlenme ve boşanma sebebi ile verilmemektedir. Burada kişi alt soyuna ve üst soyuna yardım etmediği takdirde herhangi bir yoksulluğa düşülmesi durumunda ödenmesi gereken nafaka türüdür. Örnek olarak verecek olursak kişi üst soyuna yani baba ve annesine bakma yükümlülüğü bulunmaktadır. Eğer ki bu üst soyda bulunan kişiler kişinin bakma yükümlülüğünü yerine getirmemesinden kaynaklı olarak yoksulluğa düşmüş olması durumunda ödenmesine hükmedilmiştir
Genel dört çeşit nafaka türü bulunmaktadır. Nafaka davasına bakmaya yükümlü olan mahkeme Aile Mahkemesidir. Bu mahkemeler 4787 numaralı kanun ile oluşturulmuştur.
Tedbir nafakası ile alakalı olarak bilinmesi gerekenlerde boşanma davası açılmadan önce ve açıldıktan sonra iki şekilde talep edilerek açılmaktadır. Eğer ki boşanma davası açılmadan önce tedbir davası açılacak ise eşlerden birinin ayrı yaşamak noktasında haklı gerekçesi bulunmaktadır. Örnek olarak verecek olursak eşlerden birinin kötü yaşam koşulları yabancı bir madde ve bağımlık gibi durumların söz konusu olabilir. Aynı zamanda eşlerden birinin evin bir bölümünü habersiz bir şekilde kiraya vermesi de tedbir nafakası için açılabilir.
Tedbir nafakası için haklı bir gerekçe bulunması durumunda bu durumun da tespit edilmesinden sonra birlikte yaşamaya ara verilmektedir. Ve kişi nafaka talebinde bulunarak bu bedeli alma hakkına sahiptir. Çünkü nafaka genellikle kişilerin ayrılması durumunda bir eşin diğer bir eşe ödeyeceği bedel olarak karşımıza çıkmaktadır. Tedbir nafakası ile kişi geçimini sağlayabilecek oranda bir bedeli hem kendi ve hem çocukları için talep etmektedir.
Nafaka ile alakalı olarak kişi karar verebilmektedir. Daha doğrusu istediği bir miktar olabilmektedir. Ama kararı verecek olan ise aile mahkemesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dava aynı zamanda boşanma gerçekleştirdikten sonra da istenebilmektedir. Ayrıca bu davanın isminin tedbir davası olmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi eşlerin birinin kötü alışkanlıkları veya kumar oynama, uyuşturucu kullanma gibi durumlarda kişi ortak olan mallar ile alakalı olarak da bu ürünler hakkında olan tasarrufuna da tedbir alınmaktadır. Burada en azından mahkeme görünene kadar eşin bu mallar üzerine herhangi bir müdahale de bulunması ve talepte bulunması söz konusu değildir. Bu aşamada aynı zamanda kişi nafaka olarak da aylık olarak ödeme alabilmektedir. Nafaka kişilerin ödeme güçlüğüne göre belirlenmektedir. Nafaka oranı belirlenirken kişinin ödeyebilme durumu göz önünde bulundurulmaktadır. Tedbir nafakası hakim başka bir karar verene kadar devam etmektedir. Tedbir nafakası eşlerden herhangi birinin maddi durumunda yaşanacak bir sıkıntıda tekrardan düzenlenmesi gerekmektedir. Burada o eş uyarlama davası açarak tekrardan bir inceletme başlatabilir. Tedbir artırılıp azaltılabileceği gibi aynı zamanda da tamamen ortadan da kaldırabilir. Bu kararları verebilecek olan tek merci Aile mahkemesidir. Aile mahkemesi dışında bir mahkeme bu konuda görev yapamaz.
Tedbir kararının değiştirilmesi için mahkeme tekrardan bir inceleme talebinde bulunmak zorundadır. Bu inceleme talebinin sonucunu da bekleyerek karar verme hakkına sahipsiniz. Ama bu tekrardan istenen inceleme talebi özellikle maddi durumu zayıf olanı mağdur edebilmektedir. Çünkü bu sonucun teslim edilmesi ortalama 5 6 ayı bulabilmektedir.
Tedbir nafakası nasıl hesaplanır? Özellikle hesaplama işlemleri sadece Medeni Kanunda belirtilen durumlarda hesaplanabilmektedir. Hâkim bu noktada takdir yetkisini kullanmaktadır. Ama takdir yetkisini kullanırken de bir takım kıstaslara dikkat ederek karar vermek durumundadır. Burada kişinin eşinin çalışıp çalışmadığı çocukların bakım ve korunmasını sağlayacak hayatlarını idame edip edemeyecekleri de etki etmektedir. Burada aynı zamanda kişilerin ortak malları örnek olarak verecek olursak kirada bir konutunun olup olmaması herhangi bir aracının olup olmaması çok önemli olacaktır. Bu ortak malların kimler tarafından da kullanılacağı oldukça önem arz edecektir.
Tedbir nafakası ödenmezse ne olur burada ödemeyen kişi hakkında cebri icra işlemi ile kişiden bu ödeme alınmaya çalışılmaktadır. Burada tedbir maksadı ile geçici olarak konulduğu için ödenmemesi gibi bir durumda disiplin hapsi cezası verilmemektedir.
İştirak nafaka davası ile alakalı olarak bilinmesi gereken noktalar burada bir boşanma işlemi gerçekleşmiştir. Ve kişiye velayet verilmemiştir. Kişi bakmakla yükümlü olduğu eski eş ve çocuk ile alakalı olarak bu ödeme işlemlerini gerçekleştirmek zorundadır. Bu davada özellikli olarak birincil koşul ergin olmayan çocuk için çeşitli giderlerin karşılanması şeklinde belirlenen nafaka türüdür. Nafaka ücreti ödemesi yapılırken ise kişinin mali durumu göz önünde bulundurularak tutar belirlenmektedir. Burada kimse kendi mali gücünün üstesinde bir nafaka ödemek ile yükümlü tutulma ihtimali bulunmamaktadır. Burada en önemli nokta tekrardan vurgulamak gerekirse kişinin ayrılmış olması ile birlikte bu davaya hak kazanacaktır.
Kişinin iştirak nafakası için uygun bulunan çocuğunun 18 yaşına girmesi ile birlikte veya evlenmesi durumunda bu dava düşebilmektedir. Ama kişi ergin olmasına rağmen üniversite hayatına devam ediyorsa eğitim hayatı son bulana kadar nafakayı almaya devam edebilmektedir.
İştirak nafakası nasıl hesaplanır? Kişinin burada mali gücü ve kazancı önem arz etmektedir. Kimse maddi gücünü aşan oranda nafaka ödemek zorunda bırakılamaz. Nafaka miktarının belirlenmesi durumunda çocuğun yaşı eğitim durumu aynı zamanda içinde bulunulan durumun ekonomik koşulları göz önünde bulundurulmaktadır. Aynı zamanda bu nafakayı ödeyecek olan kişinin maddi durumu statüsü de önem arz eden konular arasında sayılmaktadır.
İştirak davasında hâkim nafaka oranını belirlerken o günün ekonomik koşullarını dikkat etmektedir. Burada özellikle ekonomik durum TEFE ve TÜFE oranları da bu nafaka miktarının belirlenmesi açısından ödem arz etmektedir. Bu durumda her yıl ekonomik koşullarda değişiklik yaşanma durumu gibi sebepten dolayı hakim tekrardan değişiklik yapabilme hakkına sahiptir.
İştirak davası kaç yaşına kadar ödenir? Bu sorunun cevabı kesinlikle ergin olana kadar yani 18 yaşına kadar ödenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kişinin evlenmesi durumunda bu nafaka bedeli ödenmemektedir. Ama eğer ki çocuk 18 yaşını doldurmuş olmasına rağmen üniversite eğitimine devam ediyorsa bu eğitimi görene kadar da bu nafaka ücretini almaya devam etmektedir. Bu nafaka hangi hallerde ve ne zaman kesilir? Burada çocuğun 18 yaşına ve evlenmesi gibi durumlar söz konusu olduğu takdirde kesilmektedir. İştirak davası ödenmeze ne gibi durumlar ile karşı karşıya kalınır:
- Nafaka alacaklar İcra İflas Kanuna göre hareket etmesi gerekmektedir. Bu davada özellikle çocuklar ve bu çocukların bakımı söz konusu olması sebebi ile İcra ve iflas kanuna göre sıra cetvelinde birinci sıraya alınmaktadır. Burada kişinin olan gayrimenkullerine icra işlemi başlatılmaktadır Kişinin farklı borçları olması durumunda da ilk öncelikli olarak hakkı bulunmaktadır.
- Kişi emekli ise bu emeklilik maaşından kesinti şeklinde karşılanmaktadır.
- Kişi eğer ki maaşlı çalışan ise de direkt maaşına kesinti olarak yansıtılmaktadır. Burada konu kişinin 18 yaşından küçük çocuğu söz konusu olmasından kaynaklı olarak da iştirak nafakası tahsiline önem verilmektedir. Burada kişinin maaşına haciz konulmasında maaşının tamamı söz konusu olmamaktadır. Burada hâkim tarafından belirlenen miktar oranında kesinti yapılmaktadır.
- Kişinin maaşında bir haciz olma durumu var ise normalde başka bir borçlu kesinti yaptıramamaktadır. Ama iştirak nafakası da kesinti olarak her ay bu maaşa yansıtılmaktadır.
İştirak nafakasının ödenmemesi durumunda nafaka alacaklısı şikâyette bulunmaktadır. Burada kişiye belli bir miktar süre verilerek ödenmesi istenmektedir. Ama hala ödenmesi gibi bir durum söz konusu olursa 3 aya kadar tazyik hapsine mahkûm edilmektedir.
Yoksulluk nafakası ile alakalı olarak bir sebepten dolayı boşanmadan kaynaklı olarak bir eşin ciddi boyutta mali olarak yoksulluk yaşaması gerekmektedir. Bu yoksulluk sebebi ile yoksulluğa düşen kişi tarafından dava açılabilmektedir. Ama bu arada dava açılacak kişinin kusurlu olması gerekmektedir. Yoksulluk gerçekten herkes tarafından oldukça farklı olarak nitelendirilebilmektedir. Bu nedenle ilk önce bu durumun tespit edilmesi oldukça önemli olacaktır. Mahkeme bu durumda ilk önce tespit talebinde bulunacaktır. Burada kişinin yeme barınma ve giyim tarzında olan ihtiyaçlarını karşılayama durumu söz konusu olabilmektedir. Yoksulluk nafakası süresiz olarak talep edilebilmektedir. Ama şartların değişmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda tekrar dava açılarak bu karar bozulabilmektedir.
Yoksulluk nafakası eşi boşandıktan sonra diğer eşin yoksul olması gereken durumda ödenmesi gerekmektedir. Yoksulluk nafakası ülkemizde ataerkil bir yapının da olması sebebi ile genellikle erkekler tarafından kadınlara ödenen meblağlar olarak bilinmektedir. Ama burada kesinlikle erkek tarafından kadınlara ödenecek şeklinde kesin bir hüküm bulunmamaktadır. Kadınlarda bazen boşandıkları eşlerine yoksulluk nafakası ödemesi yapabilmektedir.
Yardım nafakası karşımıza her ne kadar bir nafaka türü olarak çıkmış olsa da evlilik akdinin sona ermesi sebebi ile karşımıza çıkmamaktadır. Bu nafaka türünde özellikle alt soy ve üst soya bakma yükümlülüğümüz olmaktadır. Burada kişi kendi üst soyu anne ve babası ile lakalı olarak herhangi bir maddi olarak bir sıkıntı veya yoksulluk durumunda alt soyu tarafından bakılması zorunludur. Burada kişi bu yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda mahkeme kararı ile birlikte yardım nafakası verme mecburiyetinde bulunmaktadır. Yardım nafakası ödemesi yapması gereken kişinin bir mali konumu ve statüsü de bulunması gerekmektedir. Burada kriter kişi kendine bakamayacak durumda olması ve üst veya alt soyun durumun iyi olması durumu söz konusu ise alt ve üst soyuna bakma yükümlülüğü söz konusudur. Bu durum yasal bir zorunluluk şeklinde bilinmesi gerekmektedir.
Nafaka Alacaklarında Zaman Aşımı Nedir?
Nafaka işlemlerinde bir zaman aşımı söz konudur. Burada özelikle 10 yıllık bir durum söz konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Nafaka alımlarında da zaman aşımı gibi bir kavram olduğunu bilmek oldukça sağlıklı olacaktır. Nafaka boşanma durumunda kişinin kendisini güvence altına almasını sağlamaktadır. Aynı zamanda da kişilerin çocuklarını da mali olarak güvence altına alarak yaşmalarını idame ettirmeleri için yardımcı olmaktadır. Çünkü kişilerin bir takım ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu giyinme barınma gibi durumları karşılamaktadır. Bu durumlar için kişinin yaşayabileceği mağduriyetin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Nafaka belirlenirken kişinin sosyal statüsüne ve ekonomik geliri oranında nafaka oranına bakılmaktadır. Burada devlet ve yargı organları eğer ki ödenmeme gibi bir durum söz konusu olduğu takdirde icra işlemleri yürütülmektedir.
Nafaka Nedir?
Nafaka nedir kişinin ödeme ile yükümlü olduğu maddi tutar olarak karşımıza çıkmaktadır. Nafaka özellikle türlerine göre farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar genellikle ödeme yükümlü olduğunuz kişiye göre değişiklik göstermektedir. Nafaka genellikle boşanma gibi bir durumda karşımıza çıkmaktadır. Kişi boşanma söz konusu olduğu zaman herhangi bir maddi olarak kayıp yaşaması durumunda karşı taraftan maddi olarak para talep etme durumu söz konusudur.
Nafaka kişilerin maddi durumlarına göre talep edilmektedir. Burada kişinin nafaka ödemesine ve ödeyeceği miktara mahkemeler karar vermektedir. Aile mahkemeleri bu noktada yetkili merci olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişi burada hem eski eşine hem de 18 yaşından küçük olan kişilere nafaka ödemek zorunda kalabilmektedir. Nafaka ödenmediği takdirde kişi çeşitli yaptırımlar ile karşılaşmaktadır. Burada koşulların tekrardan değişmesi gibi bir durum söz konusu olduğu takdirde ilk önce tekrardan tespit davası açılmaktadır. Bu tespit davasına göre olarak tekrardan nafaka oranında değişiklik yapılabilmesi söz konusudur.
Süresiz Nafaka
Süresiz nafaka demek kişinin ödemesi gereken yani kaba tabir ile hayatı boyunca ödemesi gereken nafaka olarak karşımıza çıkmaktadır. Nafaka türlerinde genel olarak karşımıza farklı nafaka türleri çıkabilmektedir. Burada yoksulluk nafakası için bu durum daha çok söz konusu olabilmektedir. Boşanmadan kaynaklı olarak eşlerinin herhangi birinin yoksul durumuna düşmesi sebebi ile kişiye ödenmesi gereken tutar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Süresiz nafaka kararı mahkeme tarafından verilmektedir. Ama nafaka ile alakalı olarak eşlerden herhangi bir durumun da mali olarak bir değişiklik söz konusu olduğunda bu nafaka türünde değişiklik olabilmektedir. Ülke ekonomisi kişinin mali durumunda ve statüsünde olan değişiklikler ile birlikte kişi tekrardan inceleme talebinde bulunabilir. Ama bu talep incelenirken kişi bu mali yükümlülüğünü yerine getirmek ile mükelleftir. Nafaka hesaplanırken özellikle kişinin maddi durumu ve statüsü de önem teşkil etmektedir. Ülkemizde daha çok erkekler tarafından nafaka ödemesi yaygın olsa da kadınlar tarafından da nafaka ödemesi yapılmaktadır.
Nafaka Hesaplama (Nafaka Nasıl Hesaplanır)
Nafaka hesaplama için dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kişilerin ayrılık gerekçeleri ve bu evliliğin bitmesi boşanma ile birlikte hangi kişinin zarar göreceğidir. Burada farklı nafaka türleri karşımıza çıkmaktadır. Bu nafaka türleri kişinin o anki mali durumuna göre ve kime yönelik olarak belirleneceği ile alakalı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada karşımıza dört farklı şekilde nafaka türü çıkmaktadır. Üç tanesi evlenme akdinin son bulması ile karşımıza çıkmaktadır. Diğer nafaka türü ise alt soy ve üstsoyun birbirine bakım yükümlülüğü ile karşımıza çıkmaktadır. Nafaka hesaplama da kişinin işinin durumu aldığı maaş en önemli faktörlerden biri olacaktır. Kişinin mal varlığı kaç çocuğu olduğu ve bu çocukların eğitim durumları da oldukça önemli olacaktır.
Nafaka hesaplama işlemi yapıldıktan sonra tekrardan nafakanın arttırılması düşürülmesi ve kesilmesi ile alakalı olarak talepte bulunma hakkı bulunmaktadır. Burada mahkemeye tekrardan başvuru yapılmaktadır. Mahkeme tekrardan mevcut şartların gözden geçirilmesini istemektedir. Bu süreç bu tespit davaları uzun sürebilmektedir. Bu nedenden kaynaklı olarak bu tarz bir başvuru yaptığınız zaman sürecin uzun olma ihtimali olduğunu bilerek hareket etmeniz oldukça önemli bir konudur.
Boşanmada Çocuğa Nafaka Ne Kadar?
Boşanmada çocuğa nafaka ne kadar? Bu oranı net bir rakam olarak söylemek oldukça zor bir konudur. Çünkü burada nafaka oranının belirlenirken oldukça farklı etmenler göz önünde bulundurulmaktadır. Ama burada en önemli faktör kişinin bir işi ve geliri olması yönündedir. Nafaka çocuklara verilirken bu çocuğa reşit olana kadar bu miktarın ödenmesine karar verilmelidir.Kişi reşit olduktan sonra bu nafaka kesilmektedir. Aynı zamanda evlenme gibi bir durum söz konusu olduğunda da bu nafaka kesilmektedir.
Çocuk reşit olduktan sonra okumaya devam ediyorsa ise üniversite bitene kadar bu nafakayı alabilmektedir. Burada çocuğun kişisel çıkar ve menfaati göz önünde bulunmaktadır. Çocuklar noktasında nafaka ödenmemesi gibi bir durum söz konusu olduğu takdirde bu durumun yasal olarak yaptırımları bulunmaktadır. Kişiye ilk önce ödemesi noktasında ihtarname çekilmektedir. Ama hala ödememe noktasında kişinin ısrarcı olması gibi bir durum söz konusu olduğunda maaşından kesme gibi bir durum söz konusu olmaktadır. Ama hala ödememek gibi bir durum ile karşılaşıldığında hapis cezası da verilmektedir.
Nafaka davalarına genellikle aile mahkemeleri karar vermektedir. Bu nafaka durumlarında herhangi bir sıkıntı yaşanması ve ödenmemesi gibi bir durum söz konusu olduğunda da İcra ve İflas Hukuku kanuna göre hareket edilmektedir.
Bursa boşanma avukatı Cihad Günel
Nafaka Düzenlemesi
Nafaka düzenlemesi internette oldukça fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Burada iki durumdan söz edilebilmektedir. Birincisi kişinin ekonomik durumunda meydana gelen herhangi bir değişiklik sebebi ile alakalı olarak kişinin tespit davası talep ederek nafaka bedelinin artırılması ve azaltılması veya tamamen kesilmesi talebinde bulunabilmektedir. Burada tespit davalarına karar veren merci Aile mahkemeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Aile mahkemeleri bu tespit raporunu alması ama uzun süreli olarak gerçekleşebilmektedir.
Nafaka bedeli tespit edilirken ülkede olan ekonomik durum göz önünde bulundurulmaktadır. Kinin mali durumuna da dikkat edilerek nafaka bedeline karar verilmektedir. Nafaka türlerinde de değişiklik olmaktadır.
Nafakada düzenleme noktasında başka araştırılan konu ise nafaka sebebi ile devamlı olarak ödeme yapmak zorunda olan kişiler ile alakalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Örnek olarak verecek olursak kişiler 1 aylık bir evlilik yapmakta ama bu anlamda nafaka ödeme yükümlülüğü ile karşılaşmaktadır. Bu ödeme bedelleri uzun sürekli olabilmektedir. Kişi tekrardan bir hayat kurmasına rağmen hala eski eşine nafaka ödemek zorunda kalabilmektedir. Bu anlamda nafakada bir düzenleme ihtiyacı hissedilmişidir. En azından nafaka ödemesi yapılacak ise kişilerin kaç yıl evli olduğu da önemli bir kriter olarak belirlenmesi gerekmektedir. Ve belirlenecek olan nafakasının evlilik akdinin süresi boyunca sınırlı tutulması gibi taleplerde bulunulmaktadır. Bu anlamda çeşitli düzenlemeler de yapılmaktadır.
Kişiler boşandıktan sonra mağdur olmaması adına nafaka verilmektedir. Ama nafaka ödeyecek kişilerin çıkar ve menfaatleri korunmalıdır. Kişi bir ay evli kalarak 10 yıl nafaka gibi bir orana mahkum edilmemelidir. Bu anlamda atılan çok somut ve ciddi adımlar bulunmaktadır. Özellikle nafaka düzenlemesi evlilik akdi bitmiş kişilerin oldukça merak ettiği konular arasındadır. Ülkemizde hatta tüm dünyada boşanma oranlarında oldukça fazla yükselme söz konusu bulunmaktadır. Bazı boşanmalar anlaşmalı olarak kolayca bitebilmektedir. Eşler birbirinden nafaka talep etmemektedir. Ama bazı evlilikler çekişmeli olarak bitebilmektedir. Bu da süreci hem uzatabilmektedir. Hem de nafaka oranının belirlenmesi oldukça zor olabilmektedir.
5000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir?
5000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir? Kişiler maaşlarını girerek nafaka bedellerini öğrenmeye çalışmaktadır. Ama bu çok doğru sonuç verememektedir. Çünkü burada nafaka oranının belirlenmesi sadece maaş ile belirlemek oldukça zor olacaktır. Burada nafaka tutarını belirleyen aile mahkemeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Nafaka tutarında oldukça fazla etmen bulunmaktadır. Ama genel olarak kişinin hiçbir başka gelirinin veya gayrimenkulünün olmadığını varsayarsak ve çocuğu olmadığını düşündüğümüz takdirde bu kişinin ortalama 1250 ve 1750 TL arasında bir nafaka tutarı olması gerekmektedir.
Boşanma davalarında çok fazla sayıda artış bulunmaktadır. Günümüzde özellikle salgın sürecinin tüm dünya üzerinde yaşatmış olan buhran sebebi ile kişilerin psikolojik durumlarında değişiklikler ve anarmol davranışlar da görünmektedir. Bu anlamda boşanma sayılarında ciddi bir artış bulunmaktadır. Bazı boşanma davalarında karşılıklı olarak anlaşılarak kişiler kendi arasında da nafaka oranını belirleyerek de boşanmaktadır. Ama bu durum bazen çekişmeli olarak da yaşanmaktadır. Nafaka oranını da kişinin mali durumu ve statüsü sahip ise gayrimenkulleri bunların gelirleri hepsi planlanarak hesaplanacaktır.
Mahkeme tarafından verilecek olan nafaka tutarı ile alakalı olarak da itiraz etmek mümkün olacaktır. Çekişmeli boşanma davalarında kişinin ehli bir avukatının olması oldukça fayda sağlayacak bir etmen sayılmaktadır. Bu tarz davalarda işinde tecrübeli ve dava kazanma geçmişine baktığınız zaman üstlendiği davaları kazanan kişileri tercih etmeniz gerekmektedir. Bu sayede sizin de olacak olan davanızın en kısa sürede tamamlanma ihtimali oluşacaktır.
Nafaka Yasası
Nafaka yasası boşanma durumunda söz konusu durumları inceleyebilecek karara bağlanacak olan kılavuz niteliğinde olan kanunlardır. Ülkemizde yasa yapma yetkisi Türk milleti adına TBMM kuruluna aittir. Boşanma ve nafaka belirlenmesi hakim takdirine bırakılmamaktadır. Burada hâkimlerin bir yazılı yasaya ihtiyacı bulunmaktadır. Hâkim yasaya uygun olarak karar verebilmektedir.
Nafaka yasasında boşanma sürecinde olan çiftler ile alakalı olarak tüm koşullar mevcuttur. Kişilere hangi durum da nafaka bağlanacağı ve hangi durumda ne kadar olacağı ile alakalı olarak tüm detaylarda bildirilmiştir. Ülkemizde özellikle çocuklar için belirlenen nafaka tutarlarının ödenmesi mecburidir. Kişi bu nafaka bedelini ödemediği takdirse SSK olarak çalıştığı bir kurum yani bir geliri var ise maaşından kesinti yapılmaktadır. Maaş üzerinde başka bir haciz olma durumu söz konusu ise çocuk için alınması gereken nafaka tutarı da aylık olarak ödenmektedir. Normalde eğer maaşta bir haciz var ise o haciz işlemi bittikten sonra başka haciz konulmaktadır. Ama söz konusu çocuk ile alakalı olan nafaka bedeli ise o da direkt maaş üzerinden kesilmektedir.
Kişi herhangi bir işte çalışmıyor gözüküyor ise ve hala nafaka bedelini ödememekte ısrarcı oluyor ise kişi hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Nafaka yasası bu anlamda özellikle hem miktarın belirlenmesi hem de ödenmemesi gibi durumlarda neler yapılması gerektiği ile alakalı olarak da bilgi vermektedir.
Nafaka Artırım Davası
Nafaka artırım davası kararını verecek olan merci Aile mahkemesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişiler evlilik ile hayatlarını birleştirdikten sonra belli sebeplerden kaynaklı olarak boşanmak istemektedir. Burada bazı kişiler anlaşarak tüm koşullarda mutabık kalarak hemen anlaşmalı olarak boşanabilmektedir. Ama bazı kişilerde bu durum böyle olamamaktadır. Bazı boşanma davaları çekişmeli olabilmektedir.
Nafaka özellikle davaların daha da çekişmeli geçmesine sebep olmaktadır. Nafaka kişilerin evlilik akdini bitirmesi ile karşımıza çıkmaktadır. Burada kişi evliliği bitirmektedir. Ama hayatına olduğu yerden devam edebilmesi açısından mali olarak bir takım ihtiyaçları olabilmektedir.
Nafaka zaten kelime anlamı olarak geçim veya geçimlilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişi boşandıktan sonra belli giderlerini karşılayabileceği bir miktar paraya ihtiyaç duyabilmektedir. İşte bu tutarın kişinin hesabına aktarılması gerekmektedir. Kişilerin nafaka oranları belirlenirken oldukça fazla etmen göz önünde bulundurulmalıdır. Nafaka ödemesi gereken kişi ile ilgili olarak göz önünde bulundurulması gereken noktalar:
- Kişinin ekonomik durumu: Bu karşımıza en önemli kriter olarak çıkmaktadır. Çünkü nafaka maddi olarak ödenmesi gereken bir tutar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda kişinin bir ekonomik gelirin olması ve bu gelirin düzenli olması gerekmektedir.
- Kişiye ait olan gayrimenkul durumu kişiye ait olan çeşitli ev ve iş yerleri gibi gayrimenkuller söz konusu olması durumunda nafaka tutarı belirlenirken bunlara ait olan gelirler ve bu mallar göz önünde bulundurulmaktadır.
- Kişinin statüsü sosyal konumunda nafaka ücretlerini belirleyen etmenler arasında sayılmaktadır.
Yukarıda sayılan sebepler nafaka oranı belirlerken göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Burada kişilerin en çok karıştırdığı durumlardan bir tanesi evliliğin kimin kursu ile bittiği ile alakalıdır. Bu durum tabi ki önemlidir. Ama tek başına nafaka ödenmesine veya ödenmemesine karar verebilecek bir unsur değildir. Nafaka oranı belirlendikten sonra çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak nafaka miktarının artırılması noktasında talepte bulunulabilmektedir. Bu noktada aile mahkemesine avukatınız aracılığı ile başvuru da bulunmanız gerekmektedir. Başvuru da bulunduktan sonra mahkeme tekrardan tespit için bir istekte bulunacaktır. Bu tarz davalarda tespit süreleri uzun sürebilmektedir. Burada avukatınızın tecrübeli olması size oldukça yardımcı olacak konular arasındadır. Mahkeme tespit kararında bir değişiklik söz konusu ise bunu nafaka bedeline yansıtacaktır.
Nafaka bedelinin artırılması ve azaltılması hatta nafaka yükümlülüğünün ortadan kaldırılması mahkeme kararı ile mümkün olmaktadır. Mahkeme kararı dışında özellikle nafaka yükümlülüğünü ortadan kaldıran bir takım unsurlar da bulunmaktadır. Nafaka yükümlülüğünü ortadan kaldıran etmenler:
- Nafaka yükümlüsünün ekonomik gücünün ortadan kalkması durumunda nafaka yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır. Ama burada kişinin işten çıkması gibi durumlar söz konusu değildir. Burada özelikle mesela kişinin hastalık sebebi ile çalışmayacak duruma gelmesi bu yükümlülüğü ortadan kaldırmaktadır.
- Nafakayı alan kişi eski eş veya çocuk ise bu söz konusu olan kişinin vefat etmesi durumunda da nafaka yükümlülüğü ortadan kalkacaktır.
- Nafakayı ödeyen kişinin ölmesi ile de nafaka yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır. Burada kişilerde şahsilik ilkesi bulunmaktadır. Bu nafaka tutarının ödenmesi başka kişiye geçmemektedir.
- Nafaka alacaklısının nafaka talebinden vazgeçme durumu söz konusu olursa bu nafaka ödeme yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır. Ama özellikle bu vazgeçme durumu noter önünde teyit edilmesi gerekmektedir.
Boşanmada Nafaka
Boşanmada nafaka kişilerin evlilik hallerini sona erdirmesi durumudur. Burada kişiler birbilerine evlilikten sonra sadakat yemini ile bağlanmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı boşanma olayları görülebilmektedir. Bu sebeplerden dolayı eşler birbirinden ayrılmaktadır. Sonrasında eşlerden boşanma sebebi ile mali gücünü kaybeden kişiye ödenmesi gereken miktar karşımıza nafaka olarak çıkmaktadır. Nafaka belirlenirken kanunun hükmettiği gibi belirlenmektedir. Boşanma yüzyıl olarak baktığımız zaman tarihe baktığımız zaman oldukça sayı olarak artmış durumdadır. Boşanma sebepleri genel olarak ikiye ayrılmaktadır bunlar genel ve özel sebepler olarak karşımıza çıkmaktadır.Boşanma sebepleri:
- Genel boşanma sebepleri: Burada genellikle karşımıza çıkan durumlar geçimsizlik mizaç uyuşmazlığı şiddet ve güven sarsıcı davranışlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Özel boşanma sebeplerinden karşımıza en çok çıkan zinadır. Veya eşlerin birbirini aldatması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Burada aynı zamanda eşlerden birinin diğerinin hayatına kast etmesi ya da onur kırıcı davranışlar içerisinde de olması özel boşanma sebepleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer bir faktör olarak karşımıza çıkan suç işleme haysiyetsiz işler sebebi ile de kişi boşanma davası açmaktadır. Terk ederek gitme gibi durumda da boşanma davası açılabilmektedir. Son olarak akıl hastalığı sebebi ile de boşanma davası açılmaktadır.
Boşanma oranlarda son yıllarda ciddi olarak bir artış göstermektedir. Tüm dünyada boşanma davaların artmasında özellikle salgın sürecinin oldukça yıpratıcı olması ve ekonomik olarak enflasyon oranının da artması gibi sebeplerden kaynaklı olarak da boşanma oranlarında ciddi bir artış olduğu gözlenmektedir. Burada kişilerin boşanma davası açmak yerine ilk önce bir aile terapistine gitmesi oldukça kıymetli olacaktır.
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka
Anlaşmalı boşanmada da nafaka ödenmektedir. Ya da kişiler anlaşarak nafaka olarak bir talepte de bulunabilir. Bazı davalar da çiftler bir araya gelerek birbirlerinden herhangi bir talepleri bulunmayarak anlaşmalı olarak boşanmaktadırlar. Bu kişiler boşanırken ya nafaka talebinde bulunmamaktadır. Ya da nafaka oranında anlaşarak bir protokol ile gitmektedirler. Burada özellikle avukatların birbirleri ile iş birliği içerinde oldukça önemli olacaktır.
Anlaşmalı boşanmada nafaka eşlerin birbirleri ile anlaşarak boşanmaya karar vermesi maksadı ile oldukça kolay ilerlemektedir. Anlaşmalı boşanma ile kolay bir şekilde adliye süreci tamamlayarak herkes kendi yoluna devam edebilmektedir. Çekişmeli dava ve boşanmalar biraz daha zor olarak ilerlemektedir. Ama orada da aile mahkemeleri tüm etmenleri göz önünde bulundurarak boşanma işlemini gerçekleştirmektedir. Bu noktada karar verirken avukatınızın iyi seçilmesi oldukça önemli kriterlerin başında gelecektir.
Erkek Hangi Hallerde Nafaka Ödemez
Erkekler hangi hallerde nafaka ödemez eşler evlendikten sonra birbirlerine karşı yükümlülükleri bulunmaktadır. Ve kişi bu yükümlülükleri yerine getirmek ile mükelleftir. Özellikle eşler birbirine evet diyerek sadakat yemini etmiş bulunmaktadır. Sonraki evlilik yıllarında kişi boşanma kararı da almaktadır. Bu boşanma kararlarında bazı durumlarda eşler nafaka yükümlülüğünden kurtulmaktadır. Bu durumda en çok karşımıza çıkan özellikle aldatma ve kandırma olarak karşımıza çıkarmaktadır. Erkekler de nafaka ödemek gibi bir durumdan kurtulmak istemektedir. Bu anlamda kişi boşanmada haklı ise ve bu kanıtlanmış ise kadın erkek fark etmez nafaka ödemesi yapmamaktadır.
Boşanma kavramında genellikle nafaka erkekler tarafından ödenen bir tutar gibi algılansa da bu yanlış bir inançtır. Kadınlarda nafaka ödeme durumunda kalabilmektedir. Ama erkekler kendi onurunu kırıcı bir durumda nafaka ödemez hatta nafaka talebinde de bulunabilir. Burada özellikle iyi bir avukata sahip olmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Nafaka Artış Oranı
Nafaka artış oranı her yıl ülkenin ekonomik durumu incelenerek belirlenmektedir. Özellikle TEFE TÜFE oranında meydana gelen değişiklikler nafaka oranına da yansıtılmaktadır. Nafaka kavramının zaten anlamı kişinin geçinebilecek ihtiyaçlarını asgari oranda karşılayabilmesi anlamına gelmektedir. Bu anlamda ülke ekonomisinde olan her değişiklik nafaka ücretlerine de yansımaktadır. Ülkemizde genellikle enflasyon oranı gibi durumlar göz önünde bulundurulmaktadır. Artış yapılırken de TEFE ve TÜFE oranına göre nafaka oranlarında da artış ve güncelleme yapılmaktadır.