Tahliye Taahhütnamesi, kiracı tarafından kiralananı ne zaman boşaltacağına ilişkin yazılı olarak sunduğu resmi beyandır. Kiracı Taahhütnamede belirtmiş olduğu tarih aralığında taşınmazı tahliye etmesi gerekmektedir. Kira Taahhütnamesinin noter huzurunda düzenlenmesine gerek yoktur. Fakat noter huzurunda düzenlendiği zaman belgenin geçerliliğinin daha sağlam olması açısından önemli olacaktır. İsteğe bağlı olarak noter ya da noter olmadan yazılı şekilde hazırlanabilir. Tahliye Taahhüdünün geçerli sayılabilmesi için mutlaka yazılı olması gerekmektedir.
Tahliye Taahhütnamesi Ne Zaman Düzenlenmeli?
Tahliye Taahhütnamesinin geçerliliğini koruması açısından ne zaman düzenlenmesi gerektiği konusunda dikkatli olunmalıdır. Kanunlara göre tahliye Taahhütnamesinin nasıl olması gerektiğini irdelediğimizde taşınmaz kiracıya kiralandıktan sonra alınabilmektedir. Uygulama kapsamında bu sürenin 1 ay veya 2 ay sonrası düzenlenmesi daha doğru olacaktır. Kira sözleşmesiyle Tahliye Taahhütnamenin aynı anda imzalanmaması hem geçerlilik hem de sağlıklı olması açısından dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.
Tahliye Taahhütnamesi her ne kadar verilmiş olsa da kiraya veren kişi tahliye sağlayamaz. Tahliye Taahhütnamesine göre ilk öncellikle icra takibi ya da bir dava yoluna başvurması gerekmektedir. İcra takibi kesinleştikten ve dava sonuçlandıktan sonra tahliye işlemini gerçekleştirebilecektir.
Tahliye Taahhütnamesi Ne Zaman İmzalanır?
Tahliye Taahhütnamesinin ne zaman imzalanması gerektiği konusu da taşınmazı tahliye etmek isteyenin merak etmiş olduğu konulardan biri haline gelmektedir. Tahliye Taahhütnamesinin ne zaman imzalanacak olduğuna dair inceleme yapmaya başladığımızda kira sözleşmesinden bir gün sonra imzalanmış olması gerekir. Bunların yanı sıra kira sözleşmesinin düzenlenme esnasında, kiracı tarafından tarih belirtilmeden Tahliye Taahhüdü yapıldığı durumlarda Yargıtay’ın vereceği karalar doğrultusunda kiracının sonuçlarına katlanmak zorunda kalacak olduğunu söyleyebiliriz.
Tahliye Taahhüdünün Çıkması Ne Zaman Olur?
Kiracı ve kiraya veren arasındaki ilişkiler, günümüzde önem arz eden konulardan biri haline gelmektedir. Taşınmazın tahliyesine dair açılan davada hem gerekçeli karara dair yazının yazılması hem de hakim tarafından da bir karara bağlanması en fazla 30 günü bulabiliyor. Ayrıca tüm hususlar tek tek inceleme altına alınacak olduğundan dolayı tahliye davasına ilişkin olarak sonuçlanma için belirlenmiş olan süresinin 451 gün olduğunu söyleyebiliriz. Buna göre Tahliye davası için sonuçlan süresini beklemek durumunda olacaksınız.
Tahliye Kaç Gün Sürer?
Tahliye davası kaç gün sürer? Tahliye davasının sonuçlanıp karara bağlanmasından sonra icra memurları ve kolluk kuvvetleri tarafından kiracıya 15 gün içerisinde taşınmazı tahliye etmesi gerektiğine dair süre verilir. Bu süre zarfında kiracının da belirtilen süre kapsamında taşınmazı mutlaka terk etmesi gerekmektedir. Eğer ki icra memuru ve kolluk kuvvetleri tarafından verilen süre kapsamı dolduğundan, kiracı tarafından evin tahliyesi yapılmazsa o zaman taşınmazdan tahliye edilmesine dair zor kullanılarak çıkartılma işlemi gerçekleşmeye başlayacaktır.
Kiracının tahliye davası kesinleşmesinden sonra mutlaka tarafına yönelik verilen süre kapsamında taşınmazı tahliye etmesi gerekir.
Bursa gayrimenkul avukatı Cihad Günel