Bursa, Ceza Hukuku Avukatı
Ceza hukuku, Suç kavramını ve ceza kavramını inceleyen kamu hukuk bölümlerinden biri de ceza hukukudur. Hakaret, taciz, tecavüz, gasp ve adam öldürme ve yaralama gibi suçlar ceza hukukunun temel konularını oluşturur.
Ceza hukuku, kişiye karşı, topluma karşı, kişilere karşı, millete ve devlete karşı suçlar olarak ayrılır. Ceza hukukunda, dava açılabilmesi için bazı şartlar gerekmektedir.
Örneğin kanun tarafından da kabul edilen bir suç unsuru olmalıdır ve suçu işlediği düşünülen bir sanık olmalıdır. Aksi takdirde dava açılamaz. Yalnızca suçun olduğuna yönelik ihbarda bulunulabilir.
Ceza Hukuku Nedir?
Ceza hukuku, suç teşkil eden ve suç kavramını niteleyen her durumun konusudur. Ceza avukatları suçu işleyeni ya da mağdur olanı savunurlar.
Suçu işleyenin savunulması ise genelde ortada kanıtlanmış ve sabit bir suç olması durumunda, cezanın alabileceği indirimler açısından önemlidir. Hiçbir suç cezasız kalmamalı anlayışına göre ve herkes suçu ispatlanana kadar masumdur anlayışına göre avukatlar savunmalarını yapar.
Ceza hukuku hakaret gibi küçük sebeplerden de açılabilir, adam öldürme gibi ciddi suçlardan da açılabilir. Ceza hukukunun kapsadığı konuların kanun tarafından da suç olarak kabul edilmesi gerekir. Eğer kanundaki suç tanımına uymuyorsa dava niteliği taşımaz.
Ceza Hukukunun İlkeleri
Ceza hukukunun dayandığı belirli ilkeler vardır. Bunlar öncelikle hem suçta hem cezada kanunilik ilkesidir. Suç tanımının kanunda belirlenmiş olması gerekir. İkinci ilkesi de kusur ilkesidir.
Yani ortada söz konusu olan suçun, bilerek ve isteyerek işlenmesidir. Ceza sorumluluğunun şahsi olması esastır ve kimse başkasından suçundan dolayı yargılanamaz.
Ceza hukuk her şeyden önce bu iki temel ilkeye uyan suçları esas alır. Örneğin ortada bir adam yaralama var ancak istem dışı ve yanlışlıkla yaşanmış olduğu kanıtlarla sabitse, kişi yargılanmaz.
Ceza Hukukunda Suç Unsurları
Ceza hukukunda belirli taraflar ve unsurlar olmak zorundadır. Öncelikle kanunilik ilkesine uygunluk gerekir. Yani ortada suç olan şeyin, kanunda da suç olarak tanımlanması gerekir. Fiili unsur olması gerekir.
Yani ortada işlenen suçun bilinçli olması gerekir. Epilepsi hastası birinin nöbet esnasında yaptığı veya verdiği bir zarar, suç olarak algılanmaz, dava açılmaz. Hukuka aykırı olması gerekir. Normalde suç olan bazı davranışlara hukukta istisnalar da getirilmiştir.
Örneğin adam yaralama suçken, tehdit altındayken yaralama suç teşkil etmeyebilir. Manevi unsur ise, suçun isteyerek işlenmiş olmasıdır. İstemeyerek işlenen suçlar, kanunda suç teşkil etmez. Suç olabilmesi için kişinin bilinçli olarak ve bilerek yapması gerekir.
Ceza Hukuku Yargılanmasında Bulunulanlar
Ceza dosyalarında yer alan kişilere bazı sıfatlar verilmektedir. Müşteki, yani şikayete bulunan ve davayı asıl açan kişidir. Müştekinin herhangi başka bir sıfatı yoksa ceza almaz. Sanık, ceza yargılamalarının en önemli unsurudur.
Sanık yoksa ceza davası pek de mümkün değildir. Yani suçu işlediği düşünülen ancak henüz ceza almadığı için şüpheli olan kişidir. Bir kişinin sanık olarak adlandırılması, kesinlikle suçlu olduğu anlamına gelmez.
Mahkemenin net kararı verilmeden kimse suçlu değildir. Müdahil ise, müşteki davayı açtıktan sonra davalara katılması durumunda artık müdahil sıfatını yani katılan sıfatını da alır. Mağdur olan yani davayı açan kişinin davalara gelmesi gibi bir zorunluluğu yoktur. Özellikle ağır suç ve travmalarda sanıkla görüşmemesi ve onu görmemesi daha iyi olabilmektedir.
Ceza Hukukunda Soruşturma Türleri
Ceza hukukunda soruşturma süreci, suçun işlendiği haberi alındığı anda başlar. Basit şüphe sonrası ihbar edilmesi ya da şikayet edilmesi durumunda cumhuriyet savcısı araştırmayı başlatır.
Araştırma sonrası gerek duyulduğu anda iddianamenin hazırlanmasıyla adli soruşturma başlatılmış olur. Eğer araştırma sonrası savcı suç olmadığını düşünürse, mağdur ya da müşteki itiraz edebilir.
İdari soruşturma ise, bir suçun işlenmiş olduğu şüphesiyle açılan adli soruşturma sonrası, ayrıca denetçiler tarafından açılan soruşturmadır. İşten çıkarma, para cezası gibi yaptırımları olur ve adli soruşturmadan bağımsızdır.
Ceza Hukuku Türleri
Ceza hukuku, genel hukuk ve özel hukuk olarak ikiye ayrılmaktadır. Genel ceza hukuku, bütün suçlar için geçerli olan ilke ve kavramlara göre ele alır. Cezanın tanımı, suçu ortadan kaldıran ilkeler ve suçu hafifleten ilkeler ve asıl suça sebep olan davranışlardan oluşur.
Özel ceza hukukunda ise, ülkenin kanununa göre suç olan şeyler ve bu suçların belirlenen sınırları çerçevesinde hak ettiği cezalardan oluşur.
Ceza Davası Nasıl Açılır?
Ceza davasının açılabilmesi için, bir kişinin bir suçu işlediğine yönelik şüpheler ve deliller olması gerekir. Eğer varsa savcı, davayı açmak zorundadır.
Aynı zamanda bir suçun işlendiğine yönelik şüphesi olanlar da ihbar ya da şikayet ederek araştırma ve incelemeye gidilmesini sağlar. Araştırma sonrası gerçekten suç olan bir durum tespit edilirse dava açılır, aksi takdirde kovuşturmaya gidilir.
Ceza Hukuku Avukatı Nasıl Olunur?
Ceza hukuku avukatı olabilmek için öncelikle 4 yıllık hukuk fakültesinin başarıyla bitirilmesi gerekir. Başarıyla tamamlandıktan sonra 1 yıllık staj yapılır. Stajda ceza hukuku alanında çalışmalar yapan bir avukatın yanında yapabilir.
Daha sonra staj süresi bittikten sonra istenen hukuk bürosuna başvurarak işe başlanabilir ve avukatlık mesleği başlar.
Ceza avukatı olduktan sonra önemli olan başarılı bir ceza avukatı olabilmektir. Bu yüzden her davasını başarıyla takip eden ve kendisini sürekli geliştiren avukatlar daha ön planda olur.
Bu yüzden hem başarılı hem de azimli olan avukatlar, kısa sürede binlerce avukat arasından başarısıyla kendini gösterir. Her avukat davayı kazanacak diye bir şey yoktur, kazanılamaması durumunda ise cezanın en aza indirilmesi için uğraşılır.
Ceza Hukukunda Avukatlık Ücretleri
Ceza hukuku avukatlarında belirlenen ücretler, net olmasa da ortalama 2022 yılında 10000 TL civarında olmaktadır. Tecrübeye bağlı olarak maaşlar artabilmektedir.