Evlilik durumlarını sona erdirmek isteyen bireylerin bu durumun sona erdirilmesi amacıyla Aile Mahkemelerine başvurarak boşanma avukatı ile boşanma işlemlerini gerçekleştirmesine boşanma olayı denir. Çekişmeli veya anlaşmalı olarak boşanmak isteyen bireyler bu sürecin tamamında talepleri doğrultusunda Aile Mahkemelerine başvurarak boşanma sürecini yürütebilirler.
Bursa Boşanma Avukatı Cihad Günel
İçindekiler
- 1 Boşanma Davası Ücretleri
- 2 Genel Boşanma Sebepleri
- 3 Boşanma Davası Nasıl Açılır?
- 4 Anlaşmalı Boşanma
- 5 Bursa Boşanma Avukatı Yorumları
Bursa boşanma avukatı arayışında olan herkesin bize ulaşması yeterli olacaktır.
Boşanma Davası Ücretleri
Dava sürecinde ortaya çıkan tüm masraflar davayı kaybeden tarafça ödenir. Boşanma avukatı ücreti de kaybeden kişi tarafından ödenir. Dava harç ücreti olarak bilinen bu ücretin 2022 yılı itibari ile değeri yaklaşık olarak 5100 TL kadardır. Bu ücret ödemesi davayı kaybeden ve haksız çıkan kişi tarafından ödenir.
Genel Boşanma Sebepleri
Genel boşanma sebepleri;
• Geçimsizlik
• Hakaret
• Şiddet
• Güven sarsan davranışlar
• Evlilik yükümlülüklerinin tam olarak yerine getirilmemesi
• Tartışma
• Eşin sevilmediğinin beyan edilmesi
• Cinsel birliktelikten kaçınma
• Evlilik sırlarının başkaları ile paylaşılması
• Aşırı borçlanma nedeni ile ilişkini zarar görmesi
Gibi sebepler boşanmanın genel sebepleridir.
Özel Boşanma Sebepleri
Kanunda yer alan ve özel boşanma sebepleri olarak bilinen dava türlerine bakacak olursak;
• Akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası
• Onur kırıcı veya pek kötü davranış ve hayata kast nedenleri ile boşanma davası
• Haysiyetsiz hayat sürme ve suç işleme nedenleri ile boşanma davası
• Terk etme sebebiyle boşanma davası
• Aldatma veya zina nedeniyle boşanma davası
Özel boşanma sebeplerinden bazılarıdır. Bu dava süreçlerinde davacı tarafın özel boşanma sebebini ispatlaması yeterli olacaktır. Genel boşanma sebepleri nedeniyle boşanma kararının alınabilmesi için her iki tarafında kusuru ispatlaması zorunludur.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası nasıl açılır? Sorusu boşanma kararı alan çiftler tarafından en çok merak edilen ve bilgi sahibi olunması gereken bir durumdur. Evlilik durumu devam eden çiftlerin eşlerin her ikisinin veya birinin talebi üzerine aile mahkemeleri tarafından boşanma davası açılır. Dava süreci bireyler arasındaki anlaşma durumuna göre çekişmeli boşanma veya anlaşmalı boşanma davası olarak görülür. Boşanma davasının açılabilmesi için davacı tarafın bir vekile sahip olması ve vekil tarafından dava dilekçesini hazırlanması gerekir. Hazırlanmış olan bu dava dilekçesi Aile Mahkemesine sunulduğu andan itibaren dava başlamış olur. Hazırlanan dilekçe içerisinde boşanma nedeni, velayet, mal paylaşımı ve benzeri tüm açıklamaların bulunması gerekir.
Boşanma davası hakkında yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Boşanma Davasının Türleri Nelerdir?
İki tür boşanma davası bulunur. Boşanma davası taraflarının nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı gibi tüm durumlarda tamamen anlaşarak ve anlaşmalı boşanma protokolü ile mahkemeye başvurmaları sonucunda gerçekleştirmiş olduğu boşanma davası veya boşanacak kişilerin bu durumlardan biri veya tamamında anlaşmaması ile çekişmeli şekilde boşanma davası açması ile oluşan türlerdir.
Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Durumunda Ne Olur?
Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse veya bu olayın tam tersi durumunda bireyler arasında gerçekleştirilecek olan boşanma davası çekişmeli boşanma davasıdır. Davacı taraf haklı bulunduğu takdirde evlilik sonlandırılır.
Anlaşmalı Boşanma
Anlaşmalı boşanma, evliliğin sonlandırılması konusunda her iki tarafın da hemfikir olması durumunda açılan dava türüdür. Gerçekleştirilecek olan boşanma davasını anlaşmalı boşanma davası olabilmesi için sadece evlilik müessesinin sonlandırılmasında hem fikir olunması yetmez. Boşanacak olan bireylerin tüm konularda anlaşması gerekir. Velayet, çocuğun gelecek planı, mal paylaşımı gibi tüm konularda her iki tarafında alınacak olan kararları onaylaması gerekir.
Anlaşma Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası için izlenecek olan yol şu şekildedir;
• Evlilik durumunun fiilen bitmiş olması ve eşlerin boşanma kararı vermiş olması gerekir.
• Davada davacı olacak olan eşin neden boşanmak istediğini belirtmesi ve davada bulunan diğer eşin bu boşanmayı onayladığını bildiren bir dilekçenin hazırlanması gerekir.
• Hazırlanmış olan anlaşmalı boşanma protokolü ve dilekçe Aile Mahkemesine sunularak dava süreci başlatılır.
• Gerçekleştirilen tüm işlemler sonrasında boşanacak eşlerin mahkemede bulunmasına gerek duyulmaz. Ancak oluşabilecek herhangi bir problem için eşlerden birinin mahkemede bulunması boşanma sürecinde bir aksaklık oluşmaması için gerekebilir.
Adımları tamamlanarak anlaşmalı boşanma gerçekleştirilir.
Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?
Çekişmeli boşanma davalarına göre daha kısa süren anlaşmalı boşanma davalarının bazı şartları bulunur. Bu şartlar;
• Evlilik durumunun en az bir yıl sürmüş olması
• Anlaşmalı boşanma protokolü ile birlikte eşlerin birlikte başvurmaları
• Hakimin bireylerin bizzat kendi iradeleriyle kararlarını alıp almadıklarını emin olması ve kabul etmesi
• Anlaşmalı boşanma davası taraflarına mahkemede bulunması
• Anlaşmalı boşanma protokolünü uygun bulunması
Gerekir. Belirtilen bu şartlar yerine getirildiği takdirde anlaşmalı boşanma gerçekleştirilir.
Anlaşmalı Boşanmada Avukat Gerekli Mi?
Anlaşmalı boşanmada avukat gerekli mi? Sorusu anlaşmalı boşanacak olan çiftler tarafından en çok sorulan soruların başında gelir.
Anlaşmalı boşanma avukatı bu dava türünde zorunlu olmasa da, davada maddi ve hukuki kayıpların yaşanmaması için gereklidir.
Anlaşmalı boşanma protokolü şartlarının yerine getirilebilmesi için bu davalarda anlaşmalı boşanma avukatı hizmetinin alınması dava sürecinin daha olumlu ve istenen sürede tamamlanmasını sağlar.
Boşanmada Mal Paylaşımı
Çekişmeli veya anlaşmalı boşanma davası sonucunda mahkeme tarafından verilmiş olan boşanma kararı kesinleştikten sonra bireyler arasında mal paylaşımı gerçekleştirilir. Dava taraflara mal paylaşımı konusunda üç çeşit talepte bulunabilir;
• Değer artış payı
• Katkı payı
• Katılma
Alacağıdır. Boşanma sonrasında gerçekleştirilecek olan boşanmada mal paylaşımı davasında boşanacak olan kişilerin evlilikte edinmiş olduğu malların paylaşımı yapılır. Evlilik öncesinde tarafların elde etmiş olduğu malların paylaşımı mal paylaşımına dahil değildir. Evlilik sonrasında ile edilen malların paylaşımı genellikle yarı yarıya uygulansa da mal paylaşımına bazı prosedürleri bulunur. Bu prosedürler;
• Mal paylaşımı öncesinde her birey öncelikle kendi kişisel mallarını geri alır.
• Evlilik sürecinde satın alınmış ve edinilmiş mallar bireyler arasında yarı yarıya olacak şekilde paylaşılır.
• Bireyler evlilik içerisinde sözleşme yoluyla hangi mallara kişisel mal sayılacağına karar verebilir. Eşlerden herhangi birinin mesleği ile kazanmış olduğu mal varlığı kişisel mal olarak sayılır ve bu mal paylaşımına dahil edilmez.
• Bir malın kişisel bir mal olduğunun ispat edilmesi zorunludur.
• Bazı durumlarda edinilmiş mallar ile kişisel mallar arasında bir denkleştirmenin yerine getirilmesi gerekir.
Gibi prosedürlerin tamamına dikkat edilerek bireyler arasındaki mal paylaşımı gerçekleştirirler.
Çekilmeli Boşanma
Çekişmeli boşanma davasının ortaya çıkabilmesi için tarafların herhangi bir konuda anlaşamaması gerekir. Bir taraf evliliğin bitmesini isterken diğer taraf evliliğin bitmesine yanaşmadığı durumlarda çekişmeli boşanma davası ortaya çıkar veya her iki taraf boşanma konusunda anlaşmış dahi olsa hukuki süreçlerin herhangi bir kısmında anlaşmaya varamadıkları takdirde boşanma olayı yine çekişmeli boşanma davasına döner. Bireylerin anlaşamama durumları genellikle çocukların velayet durumu, nafaka miktarları ve tazminat konularıdır.
Terk, akıl sağlığının yerinde olmaması, zina veya aldatma, hayata kast gibi özel sebepler nedeniyle de dava süreçleri çekişmeli boşanma davası olarak yürütülür.
Zina Sebebiyle Boşanma Davası Açma
Mutlak ve özel bir boşanma sebebidir. Medeni kanunda bulunan 161. maddede net bir şekilde zina ve aldatma durumları için davanın açılabileceği konusunda hüküm bulunur. Mutlak bir boşanma sebebi olan zina ve aldatma iddialarının ispatlanması halinde hakim tarafından boşanma kararı verilir. Bu durum ispatlandı tatilde hakim tarafından evliliğin temelinin sarsılıp sarsılmadığının araştırmasına gerek kalmaz. Zina ve aldatma nedeniyle açılacak olan boşanma davası hakkı iki şekilde düşer;
• Kanunda belirlenmiş olan sürenin aşılması halinde bu sebeple boşanma davası açılamaz
• Mağdur olan taraf eşinin gerçekleştirmiş olduğu ailemden dolayı eşini affetti takdirde zina ve aldatma nedeniyle boşanma davası açamaz
Bu iki durum davanın düşmesine ve davanın açılmamasına sebep olur.
Onur Kırıcı Veya Pek Kötü Davranış, Hayata Kast Nedenleriyle Boşanma Davası Açma
Medeni kanunda bulunan 162. maddede bu boşanma sebepleri ile alakalı hükümler bulunur. Özel ve mutlak boşanma sebeplerinden biridir. Kanun içerisinde tek başlık altında bulunan üç ayrı boşanma sebebini tek tek açıklayacak olursak;
• Onur Kırıcı Davranış: Eşlerden birinin diğerinin onuruna hakaret ederek küçük düşürme eylemlerinde bulunması durumunda ortaya çıkan dava türüdür. Bu durumun ortaya çıkabilmesi için eşlerden birinin diğerini toplum içinde aşağılaması ve küçük düşürücü davranışlarda bulunması ile ortaya çıkar. Gerçekleştirilen bu eylem yazı, söz veya hareketlerle gerçekleştirilebilir. Bu duruma örnek verecek olursak eşlerden birinin diğerinin çalıştığı yere giderek toplum içerisinde eşine hakaret etmesine örnek verebiliriz.
• Pek Kötü Davranış: Eşlerden birinin vücut sağlığını ve bütünlüğünü bozacak şekilde diğer eşe saldırmasıdır. Eve kapatma, cinsel saldırı, aç bırakma ve dövme gibi eylemler pek kötü davranış kapsamındadır.
• Hayata Kast Etme: Taraflardan birinin diğerinin hayatına zarar verecek şekilde eylemlerde bulunması ile ortaya çıkar. Taraflardan birinin diğerini öldürmeye yönelik yapmış olduğu eylemler veya ölmesini engelleyebilecekken bunu engellememesi durumunda ortaya çıkan boşanma davası türüdür. Bu dava türünün açılabilmesi için tehdit tek başına yeterli değildir. Daha net ve somut delillere ihtiyaç vardır.
Gibi durumlar ile bu dava türü açılabilir. Bu sebepler ortaya çıktıktan sonra beş yıl içerisinde dava açılabilir. Gerçekleştirilen bu eylemler affedildiği takdirde dava hakkı ortadan kalkar.
Haysiyetsiz Hayat Sürme Ve Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davası
Her iki durum içinde boşanma davası açılabilir. Bu dava türü eşlerden birinin haysiyetsiz bir hayat sürmesi veya eşlerden diğerinin küçük düşmesine sebep olabilecek bir suç işlemesi nedeniyle mağdur olan tarafça açılabilir.
Haysiyetsiz hayat sürme şartının yerine gelebilmesi için ortaya çıkan durumun bir süreklilik arz etmesi gerekir. Bu konu ile alakalı tüm detaylar medeni kanunun 163. maddesinde yer alır.
Terk Sebebiyle Boşanma Davası Açma
Evlilik taraflarından birinin ortak yaşam alanını terk etmesi ile ortaya çıkan dava türüdür. Boşanma davasının açılabilmesi için eşlerden birinin evlilik yükümlülüklerini yerine getirmemesi, herhangi bir sebep sunmadan evi terk etmesi ve 6 ay boyunca geri dönmemesi gibi durumlar ortaya çıktığı takdirde noter ve hakim tarafından eve dönmesine yönelik yapılacak olan ihtar sonuçsuz kaldığı takdirde medeni kanunda bulunan 164. maddeye göre terk sebebiyle boşanma davası açılabilir. Tarafa bildirilen ihtar sonucunda evi terk eden bireyin iki ay içerisinde ortak konuta dönmesi gerekir. Terk sebebiyle boşanma davası şartları;
• Terk süresinin en az 6 ay sürmesi
• İhtarın yapılmış olması ve ihtar süresi tamamlanmış olmasına rağmen eşin ortak konuta dönmemiş olması
• Evlilik şartlarının yerine getirmemek amacıyla terk etme
• Herhangi bir sebep sunmadan ortak konutun terk edilmiş olması
• Eşlerden birinin diğerini ortak konutun terk edilmesi konusunda zorlaması
• Eşlerden birinin diğerini ortak konuttan kovması ve dönüşünü engellemesi
Gerekir.
Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Davası Açma
Medeni kanunda bulunan 165. maddeye göre bu tür davanın açılabilmesi için gerekli olan şartlar;
• Evlilik esnasında akıl hastalığının var olması
• Akıl hastalığı durumunu resmi kurulu raporu ile iyileşmeyeceğini tespit edilmiş ve ispatlanmış olması
• Var olan bu hastalık nedeniyle sağlıklı eşim ortak bir hayat yürütmesinin imkansız hale gelmesi
Gerekir. Bu durumlar oluştuğu takdirde akıl hastalığı sebebiyle dava açabilmeniz mümkün hale gelir.
Boşanmanın Eşler Yönünden Sonuçları Nelerdir?
Evlilik durumları sona eren bireylerin tekrardan evlenebilme ve birlikte olabilme durumları ortaya çıkar. Bu durum dışında kadının kişisel durumu ile alakalı kanun koyucu tarafından bir düzenleme yapılmıştır. Boşanma gerçekleştirildikten sonra kadına evlenme yoluyla kazanmış olduğu kişisel durumu korunur ancak evlilik gerçekleştirilmeden önceki soyadını alır.
Kadın evlilik öncesinde dul ise hakim kararıyla bekarlık soyadını taşıyabilir. Boşanan kadının boşanmış olduğu eşinin soyadı ne kullanabilme hakkı hakim tarafından onaylandığı takdirde mümkün hale gelir. Ancak bu karat ortaya çıkan farklı koşullardan dolayı medeni kanunda bulunan 173. maddeye göre koca tarafından iptal ettirebilir.
Boşanma ile birlikte miras hakları da sona erer. Herhangi bir anlaşma yapılmadığı takdirde bireyler birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar. Dava süreci devam ederken ölen eşin mirasçı sıfatı taşıyan bireylerinden herhangi birinin davaya devam etmesi ile eş kusurlu bulunduğu takdirde mirasçılık sıfatı sona erdirilir.
Boşanmanın Çocuklar Yönünden Sonuçları Nelerdir?
Boşanma olayının eşler gibi bireylerin çocukları yönünden de bazı sonuçları bulunur. Ortaya çıkan sonuçlardan en önemlisi var olan çocuğun velayetini kimde olacağı ve çocuk için nafaka talep edilip edilemeyeceği durumudur. Boşanma davalarında ortaya çıkan ve genellikle çözülmesi en zor olan problemlerden biridir.
Boşanma Davasının Mali Sonuçları
Boşanma davaları sonucunda ortaya bazı mali sonuçlar çıkar. Bu mali sonuçlar;
• Maddi tazminat
• Manevi tazminat
• Yoksulluk nafakası
Gibi sonuçlardır. Gerçekleşen boşanma davası türüne göre davada kaybeden kişi tarafından ödenmesi gereken ve mahkemece ödeme miktarı belirlenen mali sonuçlardır.
Maddi Tazminat
Beklenen ve mevcut menfaatleri gerçekleştirilen boşanma olayı yüzünden zedelenmiş olması nedeniyle daha az kusurlu veya kusursuz kişiye, kusurlu kişi tarafından ödenen mahkeme tarafından belirlenmiş olan tazminat türüdür. Tazminat miktarının yeterli olup olmadığı, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, boşanmaya sebep olan kusuru derecesi, para alım gücü, beklenen menfaat kapsamı ve ihlal edilen mevcut şartlar göz önüne alınarak belirlenir. Maddi tazminatın alınabilmesi için gereken şartlar;
• Boşanma kararının alınmış olması
• Taraflardan herhangi birinin tazminat talebinde bulunması
• Herhangi bir zarar durumun ortaya çıkmış olması gerekir. Yani boşanma olayının kişinin beklenen menfaatleri veya mevcut menfaatlerini zedelemiş olması
• Tazminat talebinde bulunan tarafın daha az kusurlu veya kusursuz olması
• Tazminat talep edilen tarafın kusurlu olması
Maddi tazminat alınabilmesi için gereklidir.
Manevi Tazminat
Kişilik hakları saldırıya uğrayan tarafın talep edebileceği tazminat türü manevi tazminat türüdür. Kişilik haklarına gerçekleştirilen bu saldırının boşanma olayı ile ortaya çıkması gerekir. Az kusurlu veya kusursuz olan taraf kusurlu olan taraftan kusuru durumuna göre belirli miktarlarda manevi tazminat talep edebilir. Manevi tazminat talep edilebilmesi için;
• Boşanma kararının verilmiş olması
• Tazminat talep edilen tarafın kusurlu olması
• Tazminat talebinde bulunan kişinin boşanmaya neden olan olaylar nedeniyle kişilik haklarının saldırıya uğramış olması
Manevi tazminat talep edebilmesi için gereklidir.
Yoksulluk Nafakası
Gerçekleştirilecek olan boşanma eylemi nedeniyle taraflardan birinin yoksulluğa düşmesi nedeniyle ödenen nafakadır. Boşanma gerçekleştiren bireylerden birinin kusuru ağır olmamak şartıyla geçimini sürdürebilmesi için diğer taraftan süresiz olarak talep edebileceği ve mali gücünü sağlayabileceği miktarda nafaka talep edebilir. Medeni kanunun 175. maddesine göre gerçekleşen bu durumda nafaka ödemesi gerçekleştirecek olan kişinin kusuru aranmaz.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Bursa boşanma avukatı, Boşanma davasının ne kadar süreceği açılacak olan boşanma davası türüne bağlıdır. Dava türü, dinlenecek olan tanık sayısı ve boşanma sebebi dava sürecini etkileyen faktörlerdir. Anlaşmalı şekilde gerçekleştirilen boşanma davaları genellikle on gün içerisinde karara bağlanır. Bu süre tarafların durumu ve mahkemelerin yoğunluğuna göre değişebilir. Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davalarına göre daha uzun sürer. Çekişmeli boşanma davaları bir yıla kadar sürebilir. Bazen karar verilen boşanma kararının bozulabilmesi için mahkemelere başvurulur. Bu durumda gerçekleştirilecek olan çekişmeli boşanma davası süresi beş yılı bulabilir.
Tarafların Duruşma Katılma Zorunluluğu Var Mıdır?
Gerçekleştirilecek olan boşanma davası türü çekişmeli olduğu takdirde dava taraflarının duruşmaya katılmalarına gerek yoktur. Çekişmeli dava ya tarafların belirlemiş olduğu vekiller katılarak duruşmayı yürütür. Ancak anlaşmalı şekilde gerçekleştirilecek olan boşanma davalarında tarafların iradelerini yansıtabilmeleri için bizzat kendilerinin duruşmaya katılması gerekir. Hakim gerçekleştirilecek olan anlaşmalı boşanma davasında tarafların kararlarından emin olup olmadığını ve hür bir şekilde bu kararı aldığını görerek boşanma kararı verir.
Boşanma Davasında Yetkili Mahkemeler
Boşanma davalarını gerçekleştiren yetkili mahkemeler;
• Eşlerden birinin ikamet ettiği yerde bulunan mahkemeler
• Dava gerçekleştirilmeden önceki son altı ayda birlikte ikamet ettikleri yerde bulunan mahkemeler
Boşanma davalarının gerçekleştirildiği aile mahkemeleridir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk mahkemeleri boşanma davalarını yürütür.
Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Ücretsiz şekilde boşanma davasının açılabilmesi için dava sürecinde doldurulan dava dilekçesinde ücretsiz boşanma dava talebinde bulunan kişinin adli yardım talebinde bulunması gerekir. Gerçekleştirilen bu taleple birlikte dava masrafları ve harç ödemesi mahkeme tarafından uygun görüldüğü takdirde yapılmaz. Adli yardımdan faydalanabilmesi için;
• Muhtarlıktan temin edilecek olan muhtaçlık ve yoksulluk belgesi
• Trafik sicil kaydı olmadığını belirten belge
• Vergi yükümlüsü olmadığını belirten belge
• Tapu kaydının olmadığını belirten belge
• Sosyal güvenlik kaydı
Belgelerin tamamını mahkemeye sunulması gerekir.
Velayet Nedir?
Velayet baba ve annenin birlikte kullanmış olduğu veya babanın ya da annenin çocuk üzerindeki sorumluluklarına verilen addır. Ergin olmayan veya hakim tarafından ergin çocuklara eğitime bakımlarının sağlanabilmesi için baba ve anne tanınmış olan haklardır. Velayet hakkı medeni kanun aracılığı ile sadece baba ve anneye tanınmıştır.
Velayet Hakkı Kimdedir?
Evlilik devam ettiği sürece velayet hakkı baba ve anneye aittir. Evlilik sona erdiği takdirde velayet hakkı mahkeme tarafından uygun olan eşe verilir. Baba veya anneden herhangi birinin ölümü halinde velayet hakkı sağ kalan bireye verilir. Boşanma durumunda medeni kanunun 336. maddesine göre çocuk menfaatine en uygun olan tarafa çocuğun velayeti verilir. Baba ve annenin evliliklerinin bulunmaması durumunda velayet anneye aittir. Annenin küçük yaşta olması, engelli olması veya ölmüş olması durumunda çocuğun velayeti için bir vasi atanabilir.
Velayetin Değiştirilmesi
Velayet hakkı Aile Mahkemelerine başvurularak değiştirilebilir. Bunun için bazı şartların oluşmuş olması gerekir. Bu şartlar;
• Babanın veya annenin başka biriyle evlenmesi
• Babanın veya annenin başka bir yere gitmiş olması
• Babanın veya annenin ölmüş olması
• Babanın ve annenin velayet görevlerini yerine getiremiyor olmazsa
Gibi şartlardan herhangi bir ortaya çıktığı takdirde Medeni Kanunun 183. maddesinde belirtilen bu hususlar aracılığı ile velayet değiştirilmesi için dava açılabilir.
Velayetin Kaldırılması Mümkün Müdür?
Velayetin kaldırılması duruma medeni kanunca belirlenmiş olan iki durum aracılığı ile gerçekleştirilir. Bu durumlar;
• Babanın ve annenin hastalığı, başka bir yerde yaşaması ve deneyimsizliği gibi nedenlerle velayet şartlarını yerine getirememesi
• Babanın ve annenin çocuğun ihtiyacı olan ilgiyi göstermemesi veya çocuğa karşı olan yükümlülüklerini aksatması
Durumları ile velayetin kaldırılması Medeni Kanunun 348. maddesine göre mümkün hale gelir.
Nafaka Davası
Aile hukukunda ve boşanma davalarında velayetten sonra gelen en önemli konulardan biri nafaka durumudur. Medeni Kanun içerisinde nafakanın süresi, nafakanın koşulları ve nafaka çeşitleri hakkında ayrıntılı şekilde açıklamalar bulunur.
Bursa nafaka avukatı
Nafaka Dava Türleri Nelerdir?
Medeni kanunda dört nafaka çeşidi bulunur. Her nafaka türü koşulları ve hükmedildiği kişi farklılık gösterebilir. Nafaka türleri;
• Yoksulluk nafakası
• Yardım nafakası
• İştirak nafakası
• Tedbir nafakası
Bulunur.
Tedbir Nafakası Usulleri Nelerdir?
Tedbir amaçlı olarak talep edilen bir nafaka türü olan tedbir nafakası geçici nitelik taşır. Tedbir nafakasının talep edilme usulleri;
• Boşanma davası açılmadan önce tedbir nafakası talep edilmesi
• Boşanma davası açıldıktan sonra tedbir nafakası talep edilmesi
Şeklindedir. Boşanma sürecinde olan bireylerin boşanma davası gerçekleşmeden önce veya dava açıldıktan sonra tedbir nafakası talep edebilmesi mümkündür.
Yoksulluk Nafakasının Koşulları Nelerdir?
Yoksulluk nafakasının, medeni kanunun 176. maddesine uygun olduğu bilinir. Yoksulluk nafakasının koşulları;
• İki taraftan birinin talepte bulunması gerekir. Yoksulluk nafakası iki taraftan birinin talebi olmadığı takdirde verilmez.
• Talepte bulunan taraf kusursuz veya diğer taraftan daha az kusurlu taraf olmalıdır.
• Talep edilen nafaka bedelinin, karşı tarafın ödeyebileceği güçte olması gerekir.
• Nafaka isteyen kişinin, nafaka ödenmediği durumda boşandığı için yoksulluk çekmesi durumu söz konusu olmalıdır.
Şeklindedir. Bu koşullar sağlandığı takdirde, yoksulluk nafakası talep edilir.
Hükmedilen Nafaka Nasıl Tahsil Edilir?
Ödenmesi gereken nafakanın ödenmemesi durumunda icra yoluyla nafaka tahsil edilebilir. Bu durum için nafaka türü oldukça önemlidir. Boşanma sürecinde tedbir nafakası olarak bilinen nafaka türü ilamsız icra takibine konu olur. Dava taraflarından birine hükmedilen ve ödenmesi beklenen tedbir nafakasının mahkeme ara kararına eklenmesi ile birlikte icra dairesinde ilamsız icra takibi başlatılır. Ancak iştirak nafakası boşanma davası sonrasında veya boşanma kararı sonucunda mahkeme ilamı bile talep edilebilir. İştirak Nafakası ilama bağlı bir niteliğe sahiptir. Bu nafaka türü mahkeme ilamı takip talebi içerisine eklenerek yükümlüsü aleyhine ilamlı icra takibi başlatılabilir.
Nafaka Ödemeyen Kişi Hapse Girer Mi?
Nafaka borçlusu olan kişinin, nafaka bedelini ödemesi gerekir. Nafaka borçlusu kişinin, ödemek zorunda olduğu nafaka bedelini ödememesi durumunda bir takım yaptırımlar uygulanabileceği bilinir. Nafakayı alacak kişi, alması gereken parayı alamadığı için şikayet etme hakkına sahiptir. Kişi nafaka sorumlusunu şikayet ettikten sonra üç ay içinde tazyik hapsi kararı verilir. Tazyik hapsinin, bu gibi durumlar için bir yaptırım çeşidi olduğu bilinir. Eğer bu süre içinde nafaka sorumlusu borcunu öderse, tahliye edilir.
Nafaka Davalarında Görevli Mahkeme
Nafaka davalarıyla ilgilenen mahkemeler aile mahkemeleri olarak bilinir. Bazen dava açılmak istenen yerde aile mahkemesi bulunmayabilir. Bunun gibi aile mahkemesi olmayan yerlerde nafaka davalarıyla asliye hukuk mahkemesi ilgilenir.
Boşanma Davası Sonrasında Açılacak Nafaka Davalarında Yetkili Mahkeme
Boşanma davası gerçekleştikten sonra birçok çeşitli dava açılabildiği bilinir. Bu davalar;
• Yoksulluk davası
• Yardım davası
• İştirak davası
Şeklindedir. Bu davaların açılması durumunda yetkili olarak görev yapan mahkeme, nafakayı talep eden kişinin yerleşim yerinde bulunan mahkeme olarak bilinir.
Nafaka Davası Zamanaşımı Süresi Nedir?
Nafaka davasının zamanaşımı süresi, medeni kanunun 178 numaraları maddesine göre düzenlenir. Evli çiftlerin anlaşmalı veya çekişmeli şekilde boşanma durumunu gerçekleştirmeleri sonucunda nafaka davasının zamanaşımı süresi başlar. Nafaka davasının zamanaşımı süresinin, boşanmanın gerçekleştiği tarih üzerinden bir yıl geçmesi ile meydana geldiği bilinir.
Bursa Boşanma Avukatı Yorumları
Bursa’da hizmet veren hukuk büromuz, kişilerin boşanma sürecinde ihtiyaçları olan tüm desteği alabilmeleri ve bu dava sürecinde gerekli olan tüm adımların atılabilmesi, sonucun lehlerine sonuçlanması için var gücüyle görev almaktadır.
Bursa’daki en iyi avukatlar ile bezeli hukuk büromuz, boşanma davalarınız için özellikle boşanma ve nafaka davaları konusunda işinin ehli, bu davalar adına son derece bilgili ve deneyimli avukatlar barındırmaktadır.
Özellikle Bursa boşanma avukatı yorumları ile de bunları kanıtlayan büromuz, beraber çalıştığımız boşanma avukatları ile bizleri tercih eden pek çok kişinin bu dava sürecinin ardından mahkeme salonundan mutlu bir şekilde ayrılabilmesini sağlamıştır.
Büromuz hakkında yazılan tüm yorumlar bizleri oldukça memnun ederken, bizleri tercih eden kişilerin de bu memnuniyeti yaşayabilmeleri adına var gücümüzle ve tüm özverimizle çalışmaktayız. Sizler de Bursa’da güvenilir ve işinin ehli bir boşanma avukatı arıyorsanız, bizleri tercih edenlerin yorumları ışığında siz de bizi tercih ederek boşanma davanızı n doğru şekilde yürütmemizi sağlayabilirsiniz.
Boşanma Avukatı Tavsiye
Boşanma avukatı tavsiye konusunda Bursa’nın en çok tavsiye edilen hukuk bürolarından biri olarak boşanma avukatlarımız ile bu tavsiyelerin hakkını vermeye devam ediyoruz. Yorumlarda avukatlarımız sayesinde kazandığı davalardan bahseden kişiler ve tavsiye edenler ile güvenilir ve işinin ehli avukatlarımız sayesinde siz de onlardan biri olabilirsiniz. Boşanma avukatı Bursa fiyatları konusunda da sizler için en uygun fiyatlar sunmaktayız.
Boşanma davasına yanıt
Davalı, davacı ile 29 yıl evlenmiş ve bu süre boyunca Suudi
Arabistan’da birlikte yaşamış, daha sonra Suudi Arabistan’dayken boşanmış ve karar Suudi Arabistan Adalet Bakanlığı tarafından verilmiş, yaklaşık iki ay sonra davalı, Bursa şehrinde bulunan Türkiye Aile Mahkemesi’nde kendisine karşı boşanma davası açmış ve kendisi ve 17 yaşındaki oğlu, Suudi vatandaşlığı ve Türk vatandaşlığına sahip karı koca için nafaka istemiştir.
Not: Size dava kağıtlarını göndermeden önce davanın tüm masraflarını bilmek istiyorum.