Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse bu noktada boşanma davasının çekişmeli boşanma davası olacağı bilinmelidir. Bu kapsamda taraflardan bir tanesinin boşanma davasını kabul etmemesi veya boşanmak istemesi ancak boşanma şartlarını kabul etmemesi durumlarında anlaşmalı boşanma davası açmak mümkün olmamaktadır.
Aynı zamanda her iki tarafın da anlaşmalı olarak boşanmak istemesi ancak kişilerin evlilik birliği içerisinde bulundukları sürenin 1 yılı doldurmamış olması da anlaşmalı boşanma davası açılması önündeki engeller arasında yer almaktadır.
Bu kapsamda taraflardan bir tanesinin dava açması çekişmeli boşanma şeklinde olabileceği gibi yine bir tanesinin anlaşmalı olarak hazırladığı protokol kapsamında diğer tarafın kabul etmesi durumunda çekişmeli boşanma değil anlaşmalı boşanma yapılabilir.
Çekişmeli boşanmalarda anlaşmaya varamayan taraflar içerisinde boşanmaya yanaşmayan erkek ise kadının talep ettiği nafaka bedellerini dava sonucunda ödemekle yükümlüdür.
Çekişmeli boşanma davaları özellikle her 2 taraf için de yıpratıcı olduğu kadar maddi bakımdan da zorlayıcı olmaktadır. Bu noktada karşı tarafın haklı gerekçelerle boşanma davası açmış olması durumunda karşı tarafın itiraz etmesi ve boşanmayı geciktirmesi kendisine maddi açıdan zarar verecek durumda olmaktadır. Bu nedenle çoğunlukla tarafların boşanması çekişmeli dahi olsa orta noktanın bulunması durumunda boşanma anlaşarak sonlandırılabilir.
Kadın Boşanmak İsterse Hakları Nelerdir?
Özellikle günümüzde kadınların boşanmak istememesi veya boşanmaya cesaret edememesi durumları oldukça yaygındır. Özellikle karşı tarafın boşanmaya yanaşmaması da kadınların boşanma davası açabilmesi için önlerindeki en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu kapsamda kadın boşanmak isterse hakları nelerdir? sorusuna vereceğimiz cevaplar doğrultusunda birçok kadının haklarını bilerek boşanma davası açabilmeleri çok daha kolay olacaktır. Bu kapsamda kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse bile kadınların dava sürecinde talep edecekleri haklar şöyledir;
- Ortak mallara ilişkin hak talebi
- Tedbir, yoksulluk ve iştirak nafakası talebi
- Müşterek çocuklara ait velayet talebi
- Ziynet eşyalarına ait alacak talebi
- Maddi ve manevi tazminat talebi
Bu haklar doğrultusunda kadınlar eşleri boşanma davasına yanaşmasalar dahi bu süreçten en az şekilde olumsuz etkilenmektedirler.
Kadın Boşanma Davası Açarsa Ne Kadar Sürer?
Özellikle boşanmak isteyen taraf kadın olduğunda en çok araştırılan konular içerisinde kadın boşanma davası açarsa ne kadar sürer? Sorusu olmaktadır. Boşanma davası kadın veya erkek tarafından açıldığında süreç bakımından herhangi bir fark söz konusu olmamaktadır. Bu noktada boşanma davalarının sonuçlanma süreci çekişmeli boşanma davası veya anlaşmalı boşanma davası olmasına göre değişiklik göstermektedir. Genellikle anlaşmalı boşanma davaları 40 gün içerisinde sonuçlanmaktadır olup çekişmeli boşanma davaları ise 300 güne kadar uzayabilmektedir.
Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Nafaka Öder Mi?
Özellikle boşanma davalarında nafaka konusu her 2 taraf içinde oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda kadın boşanma davası açarsa erkek nafaka öder mi? Sorusu erkekler tarafından da nafaka ödememek için aranan nedenler içerisinde yer almaktadır.
Ancak hem erkek hem de kadın için davayı açmak nafaka ödemesi için herhangi bir engel değildir. Her 2 taraf için de açılan dava sonucunda karşı tarafın boşanma ile birlikte maddi yoksulluğa düşecek olması halinde nafaka ödenmesi gerekmektedir.
Boşanma Davasını Kim Açarsa Avantajlı Olur?
Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur? Sorusu da özellikle çekişmeli boşanma ile boşanacak olan taraflar açısından en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Halk arasında genellikle yaygın olarak kabul gören görüş boşanma davasını ilk kim açarsa o avantajlı olur yönündeki düşünce doğru olmayan bir düşüncedir.
Bu süreçte boşanma davasının kim tarafından açıldı önemli olmayıp hangi tarafın kusurlu olduğu önemli olmaktadır. Bu kapsamda kusurlu taraf davayı açan taraf olsa da avantajlı olmamaktadır. Boşanma davasında özellikle davayı açan tarafa karşı davalı nafaka veya tazminat gibi haklar hususunda taleplerde bulunabileceğini den davayı açan taraf bazı durumlarda dezavantajlı durmada düşebilmektedir.
Evi Terk Eden Kadının Boşanma Davası Açması
Evi terk eden kadının boşanma davası açması ile evi terk eden erkeğin boşanma davası açması arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu kapsamda evi terk eden tarafın kim olduğu önemsiz olmakla birlikte karşı tarafa boşanma sebebi olarak hak doğmaktadır.
Aynı zamanda terk eden tarafın boşanma davası açması da söz konusu olmakta olup kanuni bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Boşanma davası açacak olan tarafın konuttan ayrılmasının herhangi bir sakıncası bulunmamakta olup aynı zamanda konutu terk etmeye zorlanan ya da haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesi engellenen eş de terk edilmiş olarak kabul edilmektedir.
Bu kapsamda evi terk eden taraf da boşanma davası açabilmekte ve bu süreçte herhangi bir dezavantaj ile karşılaşmaktadır
Boşanma Davasında Erkek Nasıl Haklı Olur?
Boşanma davasında erkek nasıl haklı olur? Sorusu özellikle eşinden boşanmak isteyen ancak nafaka veya diğer yasal zorunlulukları yerine getirmemek istedikleri durumlarda en çok araştırılan konular içerisinde yer almaktadır.
Bu kapsamda boşanma davasında erkeğin veya kadının haklı olabilmesi durumları için karşı tarafın evlilik birliğini temelinden sarsacak hareketlerde bulunmuş olması veya zina durumunun ya da kişinin hayatına karşı tehdit oluşturacak durumların söz konusu olmasıdır.
Bu durumda zinayı yapan taraf kadın ise erkek boşanma davasında haklı tarafı olarak kabul edilmektedir. Ancak zinayı yapan taraf erkek ise bu durumda da kadın boşanmada haklı taraf olarak görülmektedir.
Ancak ödenecek nafaka ücretleri kapsamında kadınların haksız olması durumunda dahi çocukların yoksulluğa düşmemesi ve boşanma durumundan olumsuz etkilenmemesi için iştirak nafakası ödeme yükümlülüğü erkek için veya kadın için devam etmektedir.