Araç Değer Kaybı Nedir?
Trafikte günde onlarca maddi hasarlı kaza meydana gelmektedir. İki aracın müdahil olduğu kazalarda kusur oranları önemlidir. Kazanın oluşumunda kusursuz veyahut daha az kusurlu taraf iseniz belli başlı haklarınız vardır. Bunlardan bir tanesi de araçta oluşan değer kaybı tazminat alacağıdır.
Halkımız tarafından halen tam olarak bilinmeyen araç değer kaybı, kaza sonrası talep edebileceğimiz haklarımızdan bir tanesidir. Kaza geçiren araçlar tam anlamıyla tamir edilmiş olsalar dahi aracın ikinci el piyasasında oluşan düşüşe değer kaybı denmektedir.
Değer kaybını Sigorta şirketinden talep edebilmek amacıyla bazı genel şartlar mevcuttur. Öncelikle hasar gören bölgenin daha önce hasar görmemiş ve tamir edilmemiş olması gerekir. Kusursuz taraf olmak veyahut daha az kusurlu olmakta önem arz etmektedir. Ayrıca aracın km’si de bu tarz durumlarda önem taşımaktadır.
Araç değer kayıplarının hesaplanması için güvenilir ve işini iyi yapan bir eksperden rapor alınabilmektedir. Kazada kusuru bulunmayan sürücünün araç değer kaybını karşılayacak taraf kazaya neden olan sürücü ve onun sigorta şirketidir. Bu nedenle araç değer kaybının karşılanması aşamasında trafik sigortası devreye girecektir. Alınan rapor ile birlikte kusurlu konumda bulunan karşı taraf sürücüsünün Sigorta şirketine başvuru yapılabilmektedir.
Borçlar Kanunu’nun 72. maddesine göre ise araçta meydana gelen değer kaybını tazmin etme süresi, başka bir deyişle dava açma süresi kanunen 2 yıllık bir zamanaşımına tabii tutulmuştur. Buna ek olarak yasal şartların mevcut olması halinde kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren en fazla 10 yıllık bir zamanaşımı süresi mevcuttur. Yani tarafların kaza tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde dava açmamaları durumunda konu ile ilgili tüm hakları yasalar önünde düşmektedir Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapmak da, araç değer kaybı tazmini yöntemlerinden bir diğeridir.
Sigorta Tahkim Komisyonu sigorta ettiren ve ilgili sigorta sözleşmesinden fayda sağlayan kişiler arasında ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların kolay ve hızlı çözülebilmesi için kurulmuş bir komisyondur.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilmek için belli başvuru şartları ve bir başvuru usulü bulunmaktadır. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru gerçekleştirmek için öncelikle; aracın değer kaybı için ilgili sigorta şirketine yapılan başvurunun karşılanmamış olması ya da yetersiz karşılanmış olması 15 gün içinde ilgili sorunun çözülememiş olması gerekir. Başvurunun yapılabilmesi için; şikayetçi tarafın daha önce Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurmamış olması ve şikayetini sigorta şirketine yazılı olarak beyan etmiş olması gerekmektedir. Eğer Sigorta Tahkim Kurulu’na yapılan başvuru olumlu sonuçlanırsa, bahsi geçen sigorta şirketi zarar ödemek zorunluluğu ile karşı karşıya kalır. Uyuşmazlıkların Sigorta Tahkim Komisyonu’nca incelenmesi ve değerlendirilmesinin en önemli avantajı ise, en fazla 4 ay içerisinde başvurunun sonuçlandırılmasıdır.
Değer kaybı başvurusu için; kazanın gerçekleştiği anda tutulan kaza tespit tutanağı, hasar tespit tutanağı, araçların kaza sonrası çekilen, özellikle hasarı gösteren ve her açıdan çekilmiş fotoğrafları, aracın ekspertiz raporu, araç ruhsatı, aracın tamir edildiği servisten alınan döküm ve faturalara ihtiyaç duyulmaktadır.
TALEP EDİLEN TAZMİNATLAR
- ARAÇ DEĞER KAYBI
- İKAME ARAÇ TAZMİNATI
- TİCARİ ARAÇ KAZANÇ KAYBI
TAZMİNATLARDAN KİMLER SORUMLU
- KUSURLU ARACIN RUHSAT SAHİBİ
- KUSURLU ARACIN SÜRÜCÜSÜ
- KUSURLU ARACIN TRAFİK SİGORTASI.
Araç değer kaybı davası dikkat ve özenle yürütülmesi gerekir. Bu nedenle alanında uzman araç değer kaybı avukatı ile sürecin yürütülmesi davanız açısından sonra derece önemlidir.