Boşanma davası tazminatı; evliliğin Mahkeme kararınca sona erdirilmesi halinde, mevcut beklenti ve menfaatlerin boşanma sebebiyle kusurlu ve yarı kusurlu hale gelmesiyle talep edilen maddi bir tazminat türüdür. Boşanma davası sonucunda, bir eş diğer eşten maddi bir talepte bulunmak amacıyla maddi tazminat açma hakkına sahiptir.
Boşanma davasının hangi taleplerde olumlu sonuçlanır, ne kadar maddi tazminat hakkı söz konusu olabilir? evlilik sonrasında önemli bir konuyu kapsamaktadır. Maddi ve manevi tazminat işe birbirinden ayıran özelliklere sahiptir. Maddi tazminat, evlilik hali sona ermeden de menfaat talep hakkı söz konusu olurken, manevi tazminatta aynı şeyden söz etmek mümkün değildir. Manevi tazminatın, evlilik sonrasında kişiden meydana gelen bir yıkım sonucunda verilen bir hak olduğunu söyleyebiliriz. Manevi tazminatın açılabilmesi için manevi bir zarar oluşması gerekirken, maddi tazminatta da maddi bir zararın olmasına bakılır.
Maddi ve Manevi Tazminat Ne Şekilde Talep Edilir?
Maddi ve Manevi Tazminat ne şekilde talep edilir? Maddi ve manevi tazminat talep edilebilmesi için evlilik birliğinin boşanma ile sonuçlanması gerekmektedir. Boşanma hali söz konusu değilse, ölüm gibi çeşitli nedenlerden dolayı evlilik sona erme hali olmuşsa maddi ve manevi tazminat talebinde bulunulamaz. Burada yalnızca boşanma ile sonuçlanma durumu olacaktır.
İkinci bir istenen şartlardan biri de her iki tazminat için geçerli olmak koşuluyla tarafın, Mahkemeden talep etmesi gerekir. Üçüncü bir aranılan şartlardan bir diğeri olarak tazminat talebinde bulunacak kişinin, karşı taraftan kusurlu ya da daha az kusursuz olması gerekmektedir. Hakim tarafından her iki tarafın kusurları bir teraziye koyularak, hangisinin daha az hangisinin daha fazla kusurlu olduğuna karar verir. Kusur oranın ispatlanması açısından tarafların, Mahkeme dosyasında yer alacak delil ve beyanlar oldukça önemlidir. Maddi ve manevi tazminat açacak olanların mutlaka bir avukata danışarak, avukat aracılığı ile işlemlerinin yürütülmesi gerekmektedir.
Tazminat Miktarı Neye Göre Belirlenir?
Evlilik her ne kadar güzel bir şekilde başlasa da ne yazık ki sonu öyle olmayabilir. Tarafların birbirleri ile olan anlaşmazlıkları veya diğer sebeplere bağlı olarak boşanma durumları meydana gelmektedir. Her iki tarafın evliliklerini sona erdiren haller olduktan sonra tazminat davası açılmak istendiği zaman ne kadar miktar hak edebileceği de merak edilmektedir. Tazminat miktarı neye göre belirlenir? konusu tazminat davası açacak olanları ve tazminatı ödemekle yükümlü olacak kişiyi ilgilendirmektedir.
*Tazminat miktarı; zarar gören kişinin ekonomik durumunun nasıl olduğu,
* maluliyet oranı,
*beden gücü kaybına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Boşanma Tazminatı Ne Zaman Ödenir?
Maddi tazminat davalarında zamanaşımı sürecinin mevcut olacağını söyleyebiliriz. Boşanma süreci olduktan sonra boşanma tazminat ödemesi 1 yıl içerisinde yapılması gerekmektedir. Maddi tazminat süreci karşı tarafın başka bir kişiyle evlilik yapması, maddi sıkıntı sorununun ortadan kalkması veya vefat edilmesi durumunda ortadan kalkacaktır.
Boşanma Tazminat Davası Ödenmezse Ne Olur?
Boşanma davaları tamamlandığında ve evlilik sona erdiğinde, tarafların biri ya da her ikisi birbirine tazminat davası açabilir. Lakin tazminat davasında hak sahibi olmanız için Mahkeme tarafından inceleme başlatılır. Tarafların yarı kusurlu ya da kusursuz olma durumuna bakılır. Yapılan incelemeler sonrasında karara bağlanır ve hangi tarafından ödemekle yükümlü olduğuna dair tespit işlemi gerçekleşir. Taraflardan tazminat davasını ödemekle yükümlü olanın 1 sene içerisinde karşı tarafa belirlenen miktarda ödemeyi yapması gerekmektedir.
Boşanma tazminat davası ödenmezse ne olur? konusu da tarafın tazminat davası sonucundaki ödemekle yükümlü meblağı yatırmaması sonrasında tazminat alacak olan eşin icraya başvurma hakkı doğar. Davalı tarafın ödemesini yapmaması halinde, tazminat davasını açarak hak kazanan kişinin İcraya başvurması gerekmektedir. Davalı olan tarafı İcra Dairesine beyan ederek takip başlatılmasını sağlayabilir. Başlatılan icra takip işlemiyle;
- İcra dairesi masrafı
- Avukat masrafı
- Haciz satış ve giderleri
Davalı tarafından ödenmekle yükümlü olacaktır. Borç yükümlülüğüne daha fazla girme gibi bir durumla karşı karşıya kalacağından dolayı tazminat ödemesini 1 sene içerisinde yapması önem arz etmektedir.
Çekişmeli bir boşanma durumu varsa, tazminat hakkına sahip olabilmek için mutlaka maddi tazminat talebinde bulunulması gerekmektedir. Tazminat davaları açıldığı andan itibaren herhangi bir talep arttırma yoluna gidilemez.
Bursa boşanma avukatı Cihad Günel